Coronavirus. SUA văd roșu la acuzațiile Chinei

Un reponsabil al ministerului chinez de Externe a sugerat că epidemia Covid-19 a fost adusă în China de militari americani. Washington l-a convocat pe ambasadorul Chinei pentru explicații.

Pe Twitter, unul din principalii purtători de cuvânt ai ministerului chinez al afacerilor Externe, Zhao Lijian, a postat, vineri, un link către cei 318.000 de abonați ai săi la un articol al unui site canadian conspiraționist care susține că are „dovada” că „unchiul Sam” a exportat coronavirusul către orașul chinez Wuhan.

În realitate, site-ul în cauză nu face decât să amintească că soldații americani au mers la Wuhan, în octombrie 2019, pentru Jocurile Mondiale Militare și sugerează că ar fi putut (nu spune cum), cu această ocazie, să lase coronavirusul ca suvenir pentru gazdele lor.

Zhao Lijian nu s-a mulțumit numai să reia acecastă fumigenă. El a mai postat pe Twitter, un extras din audierea în Congresul american a lui Robert Redfield, directorul CDC (Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor), în care recunoaște că decesele cauzate de Covid-19 „ar fi putut fi atribuite (din greșeală) gripei”.

Zhao Lijian a cerut Statelor Unite „să fie mai transparente” în ceea ce privește decesele, sugerând că ele ar fi putut să intervină chiar înainte ca coronavirusul să lovească orașul Wuhan, ceea ce ar însemna că americanii „ar putea fi” la originea crizei globale de sănătate.

Materialele publicate de Lijian au fost postate pe Weibo (echivalentul chinez al Twitter) de către Cotidianul Poporului, organul de presă oficial al Partidului Comunist Chinez, generând mii de comentarii anti-americane.

„În ultimele două săptămâni a fost o campanie coordonată în mass-media oficială și pe rețelele de socializare pentru a contesta teza originii chineze a Covid-19”, a subliniat postul american CNN.

Anterior, Lin Songtian, ambasadorul chinez în Africa de Sud, a spus că nu există niciun motiv ca lumea să creadă că noul virus a fost „made in China”.

Într-un editorial publicat la începutul acestei luni, agenția chineză de știri Xinhua afirma că „Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a susținut întotdeauna că coronavirusul este un fenomen la nivel mondial, a cărui sursă nu este cunoscută”.

Altă fumigenă. OMS recunoaște, desigur, că problema sursei contaminării - modul în care virusul a fost transmis omului - nu este încă rezolvată, dar organizația judecă că regiunea Hubei este cea mai probabilă sursă geografică a epidemiei.

Ofensiva chineză împotriva SUA vine, se pare, după ce președintele Donald Trump și tabăra republicană au insistat asupra originii chineze a Covid-19.

Iar site-ul progresist Media Matters, care supraveghează media conservatoare, a urmărit toate personalitățile de dreapta, de la jurnaliștii Breitbart la secrtarul de Stat Mike Pompeo, via vedetele Fox News, care preferă să vorbească despre „virusul chinez” în loc de Covid-19.

La sfârșitul lunii trecute, China a estimat că „virus chinez” înseamnă a genera sentimente rasiste față de poporul chinez.

Dar campania chineză pentru a identifica un inamic exterior în criza Covid-19 este „un exemplu tipic de propagandă chineză pentru a exalta sentimentul naționalist al populației în sprijinul figurii liderului Xi Kinping”, a explicat Peter Gries, directorul Manchester Chinese Institute.

De la începutul epidemiei, Xi Jinping a fost vizat pe social media unde a fost criticat pentru că a acoperit cazurile de cenzurare a medicilor care au căutat să avertizeze autoritățile cu privire la pericolul coronavirusului pentru sănătate.

Potrivit lui Peter Gries, autoritățile chineze speră că punerea la îndoială a originii coronavirusului și acuzarea Washingtonului va „abate atenția situației din China prin denunțarea Occidentului imperialist care face dovada unui rasism anti-chinez”.

Washington l-a convocat pe ambasadorul Chinei în Statele Unite după acest incident. „Propagarea teoriilor complotiste este periculoasă și ridicolă. Am vrut să avertizăm guvernul chinez că nu vom tolera acest lucru, pentru binele poporului chinez și pentru binele lumii”, a indicat un responsabil al departamentului de Stat.

Același responsabil a arătat că Beijingul vrea să deturneze criticile ce i se aduc pentru lipsa de transparență la începutul epidemiei Covid-19.