Coronavirus? Scuzați, nu mă interesează, sunt imun! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Coronavirus? Scuzați, nu mă interesează, sunt imun! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Firul roşu simbolizează sângele şi firul alb limfa, lichidele principale ale vieţii în filozofia antică, spune Tacitus. Să ne amintim că atunci când lancea destinului, lancea centurionului Cornelis Longinus a străpuns partea dreaptă a Mântuitorului a curs sânge şi apă (limfă), adică roșu și alb, cele două culori ale Mărțișorului.

Cât timp femeia ţinea pe inimă firele împletite, simbolizând viaţa bărbatului iubit plecat la război, funcţiona magia. Dacă firele se desfac, atunci era și este mare nenorocire, cel iubit poate fi rănit grav, sau chiar mai rău, Doamne ferește!

Treptat, mărţişorul, căci despre el este vorba, şi-a pierdut rolul magic. Nici martie nu a mai fost prima lună a anului, Iulius Cezar a adoptat, în anul 48 înainte de Hristos, calendarul care i-a purtat numele, iulian, care începea în ianuarie, după solstițiul de iarnă, ianuarie venind de la zeul Ianus, cel cu două fețe, una spre trecut, spre anul care a trecut, a doua spre viitor, spre anul nou.

Da, cu luna martie, cu echinocțiul de primăvară, începea anul, în vechime. Mărturie acestei foarte vechi măsurători a timpului, poate primul calendar uman, sunt denumirile lunilor octombrie, noiembrie și decembrie, adică a VIII-a, IX-a și a X-a lună! Pe de altă parte foarte vechea înșiruire, antică, a planetelor era: Marte, Venus, Mercur, Luna, Soarele, Jupiter, Saturn. Marte este patronul lunii martie, zodia Berbecului, apoi urmează zodia Taurului cu patroană frumoasa Venus, luna mai, Gemenii cu Mercur, luna iunie, Racul cu Luna, iulie, Leul cu Soarele, august. În astrologia antică și Soarele și Luna erau denumite tot planete, creștinii au adus termernul de ”luminarii”, corpuri celeste care luminează. Putem face supoziția, pe baza a ceea ce s-a păstrat la evrei și persani că lunile se suprapuneau exact peste zodii, nu ca acum, când sunt decalate!

Ne puteți urmări și pe Google News

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, antichitatea a fost împărţită în două, din punct de vedere spiritual: puterile nordului, care aveau anul nou la solstiţiul de iarnă, (sau aproape de acea dată) din care făceau parte şi geto-dacii, dar serbau cu mare fast şi solstiţiul de vară - şi imperiile sudului, romanii, egiptenii, persanii, care aveau anul nou la echinocţiul de primăvară. Pe atunci, acum mii de ani, începutul lunii martie coincidea cu echinocţiul de primăvară. De aceea, luna martie era prima lună a anului. Şi în prezent, iranienii, urmaşii persanilor, și alte popoare vechi, serbează anul nou la echinocţiul de primăvară.

 

De câteva sute de ani mărţişorului din lână i s-a adăugat o băncuţă de argint. Ion Creangă, pe care îl pomenim astăzi, povestea pe la cenaclurile Junimii că, așa se spune, care dintre femei nu avea bănuţul de argint în piept aceea era ori prea urâtă, ori prea bătrână. Şi hâtrul moldovean mai aduga ca aşa sunt moldovencele, tare drăgăstoase, aşa că nu sminteau nimic din obiceiul de 1 martie, vechi de când lumea, de a oferi un sărut pe un ban de argint!

Cu banul, sau banii aceia de argint femeile cumpără vin pelin, brânză nouă, ceapă verde şi tot ce mai trebuie de pic-nicul de Armindeni. Bune obiceiuri moldoveneşti, și dacă ne uităm la politikia dâmboviţeană – îi dăm dreptate lui Ion Creangă! Dacă vreți să aprofundați istoria mărțișorulu vă recomand pe marele Simeon Florea Marian, preotul, în volumul doi din ”Sărbătorile la români” – Păresimile, paginile de la 144 la 148.

 

Ce oameni celebri am avut, ce mândri ar trebui să fim! Tot astăzi îi spunem La mulți Ani! împlinește 89 de ani, doamnei Elisabetei Bostan, o regizoare de film și autoare nepereche. Unde sunt filmele ei, cele 25 de creații, dedicate unei copilării normale și frumoase? Nu, nu o să revăd Năică, Veronicile, nici măcar Campioana, ci ceva vechi, care îmi merge la inimă: ”Dansul Cloșca cu Puii de Aur” un eseu cinematografic din anul 1958. Ce cinematografie am avut, bine că am aproape toate filmele românești începând cu ”Parada Regală de la 1897”! Nu, nu am niciun film de după lovitura de stat, doar ”Octav” un film frumos și normal, ba și ”Domnișoara Christina”, am motivele mele! Dar, recent, mi-a cucerit inima un film artistic ca pe timpuri, dacă era făcut la Hollywood ar fi fost propus pentru premiile Academiei. ”Maria, Regina României”. Restul… nu face parte din preferințele mele!

 

Ce oameni, ce personalități am avut și mai avem încă, dar o presă isterică, vulgară, anarhistă și stupidă nu face din aceste personalități modele de viață, ci din curve și hoți! Pe de altă parte, observa un jurnalist, prostimea nu dorește decât curve și hoți, deoarece se recunoște în modele. Recent am avut mai multe discuții cu oameni de decizie din media. Eu pledând pentru un jurnalism de calitate, adevărat, decent și erudit care informează, ei afirmând că minciunile, vulgaritățile și prostia aduc vizualizări, prin vectorul scandalului și al producerii fricii. O să mai revin.

 

Ceea ce ați citit, despre mărțișor, este partea permanentă, care trebuie repetată în fiecare an, cu mici modificari în sensul că poate mai aflu ceva pe subiect, sau mai uit ceva, Doamne ferește! Așa se face și un horoscop adevărat. Are o parte permanentă, care reprezintă poziția Soarelui în gradul de zodiac respectiv, care se repetă în fiecare an, la care se adugă partea variabilă dată de aspectele celorlalte corpuri celeste, în fiecare zi!