Surprinzător sau nu, Israel a anunțat o „cooperare” științifică cu Emiratele Arabe Unite.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat, joi, această cooperare cu Emiratele, țară cu care statul evreu nu are relații oficiale. Scopul: lupta comună împotriva virusului SARS-CoV-2.
„Această colaborare va avea loc în domeniile cercetării și ale dezvoltării, ale tehnologiei și în domenii care vor îmbunăti securitatea sanitară în toată regiunea”, a declarat Benjamin Netanyahu într-un comunicat redactat în ebraică.
„Acesta este rezultatul contactelor prelungite și intense din ultimele luni”, a adăugat premierul israelian, fără a specifica dacă aceasta a fost prima cooperare oficială între cele două țări.
Istoric, țările arabe, în afară de Egipt și Iordania, au făcut din soluționarea conflictului israeliano-palestinian condiția normalizării relațiilor lor cu Israelul.
Dar, în ultimii ani, autoritățile israeliene au dezvoltat relații informale cu țările din Golf, între care Emiratele Arabe Unite, împărtășind în special îngrijorări cu privire la influența în creștere a Iranului în regiune, dușman de moarte al ambelor state.
„Cu cât suntem mai puternici, cu atât avem forța de a-i descuraja pe dușmanii noștri”, a declarat premierul israelian, referindu-se la „prietenii” care se reapropie într-un context local.
Totuși, acest context ține de abordarea deciziilor cheie ale guvernului israelian cu privire la proiectul său de anexare a secțiunilor din Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel din 1967.
Guvernul trebuie să anunțe, începând cu 1 iulie, strategia sa de a implementa planul american pentru Orientul Mijlociu, care propune această anexare.
„Anexarea va pune capăt aspirațiilor israeliene pentru relații mai bune cu lumea arabă și cu Emiratele la nivel de securitate, economic și cultural”, a scris Youssef al-Otaïba, diplomat al Emiratelor, în urmă cu aproape două săptămâni, într-un material publicat în cotidianul israelian Yediot Aharonot, primul de acest fel în ebraică din partea unui oficial al acestei țări, conform analiștilor.
„Recent, oficialii israelieni au promovat discuții interesante despre normalizarea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite și cu alte state arabe. Dar anexarea propusă și alte discuții despre normalizare sunt în contradicție" cu ele, a spus Otaïba, ambasadorul Emiratelor în Statele Unite.
„Potențialul apropierii cu Israelul ar putea dispărea în cazul în care anexarea ar avea loc”, a insistat el, afirmând că proiectul israelian ar putea „provoca violență și revigora extremismul”.
Cu câteva zile înainte de aceast material apărut în presa israeliană, un prim zbor oficial al transportatorului din Emiratele Arabe Unite, Etihad Airways, a aterizat în Israel, cu ajutor umanitar pentru palestinieni, care l-au refuzat, estimând că nu au fost incluși în schemă și că operațiunea fusese coordonată mai mult cu Israel decât cu ei.
Aproape jumătate din exporturile israeliene provin din sectorul tehnologiei, iar companiile care au lucrat în domeniul inovației medicale au solicitat ajutor în speranța reducerii răspândirii epidemiei Covid-19.
Țară cu nouă milioane de locuitori, Israel are în prezent peste 22.000 de cazuri noi de coronavirus înregistrate oficial, inclusiv 308 de decese, ceea ce înseamnă un raport de decese scăzut în comparație cu țările din Europa și din America.
Cu aproximativ 10 milioane de locuitori, Emiratele Arabe Unite au înregistrat oficial peste 45.000 de cazuri de Covid-19, inclusiv 302 de decese.