Coronavirus. Măsuri radicale: Programul de muncă, decalat obligatoriu!

Coronavirus. Măsuri radicale: Programul de muncă, decalat obligatoriu!

Raed Arafat, secretar de stat la MAI, a anunțat noile măsuri pentru a combate epidemia de coronavirus din România.

UPDATE: „Scenariile sunt variabile. Sunt oameni de știință care au creat mai multe ipoteze. Comparativ cu ce a fost în 1918, acuma vem capabilități să găsim un vaccin în timp de 1 an. Este posibil sî putem să combatem situația. Majoritatea persoanelor sunt cu probleme minore. Marea majoritate, când va izbucni epidemia, va avea simptome foarte mici, spre deloc.

8-10% din persoanele infectate vor ajunge probabil la terapie intensivă dacă scenariul cel mai rău va avea loc.

Mai există un scenariu care indică că de Paște va fi un vârf al epidemiei”, a declarat Raed Arafat.

„Măsurile pe care le luăm acum sunt singurele care pot întârzia răspândirea bolii și care ne cumpără timp pentru a dezvolta vaccinul. Nu există un scenariu apocaliptic. Nu e sfârșitul lumii, nu vom muri. E posibil la un moment dat să existe o problemă de presiune asupra spitalelor, sistemelor medicale. Nimeni nu poate fi pregătit 100% pentru o astfel de situație. Nicio țară!”, a mai declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în ministerul Sănătății.

UPDATE: Ministerul Sănătății susține că niciun medic de la Spitalul Matei Balș nu a demisionat, așa se vehicula în presă. Nelu Tătaru, secretar de stat în ministerul Sănătății, susține că  „Nu exista nicio demisie a unui medic. Este un fake news. Nu există niciun medic care s-a plâns de programul de muncă. Următorul pas va fi aducerea de acasă a medicilor”.

UPDATE: „Spitalul Gerota este introdus în carantină pentru 14 zile. pacienții vor fi îngrijiți mai departe, analizele și investigația vor fi asigurate în continuare. Se dorește păstrarea și eliminarea focarului din Spitalul Dimitrie Gerota.

S-a vorbit despre amenzi. Amenda în euro este 4000. 4000 de euro. Dacă această regulă este încălcată de mai multe ori, amenda se va aplica de mai multe ori.

La Călărași  au fost 2 persoane amendate pentru că au declarat că se vor autoizola la domiciliu și încă nu au ajuns la adresa comunicată. Încă o persoană a fost amendată în Suceava”, a mai declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a vorbit despre situația reală din România și ce s-a hotărât în ședina de urgență ce a avut loc miercuri dimineața.

Ce prevede hotărârea:

„1. Suspendarea temporară pentru 6 luni a distribuției medicamentelor și materialelor medicale. Lista de medicamente va fi stabilită de ministerul sănătății.

2. Decalarea programului de lucru la firmele cu peste 99 de angajați.

Instituțiile publice care nu pot aplica acestor reguli, vor căuta alte soluții pentru a evita ca angajații lor să folosească transportul în comun sau zonele aglomerate.

Pentru sectorul privat este o recomandare, pentru cel public este obligatorie!

3. Restricționarea activităților în spații închise cu participarea a peste 100 de persoane până pe 31 martie cu posibilitatea de prelungire. Teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfășoară într-un spațiu închis, până la 100 de persoane e okey, peste... nu.

5. Sistarea activităților cu public pentru muzee. Până în 31 martie cu posibilitatea de prelungire.

6. Recomandarea suspendării activității didactice din învățământul superior până pe 31 martie. Cursurile vor fi ținute online”, a declarat Raed Arafat.

„În acest moment, Ministerul Sănătății poate confirma 31 de persoane cu coronavirus din 1200 de teste. În acest moment la Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, București, Craiova sunt centre unde se pot face aceste testări. Nu ducem lipsuri nici de kit-uri, nici de profesioniști”, a declarat Nelu Tătaru.

„În primele două scenarii ne-am axat pe prevenție. Aceste două scenarii încep să se extindă. Țin să menționez că s-a decis extinderea zonelor roșii în Franța și Madrid și zonele galbene la tot ce înseamnă restul de Franța, Germania și Spania. Vor fi introduși în izolare la domiciliu cei care se întorc din aceste zone.

În planul MS se mai află și reglementări ce țin de echipamentele de protecție. Avem în timp real stocurile aflate la spitalele județene. Stocuri pentru medicamente, pentru echipamentele de protecție. S-a reluat producția de materii prime din China”, a mai declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.