Coronavirus, încă o victimă celebră. Dirijorul-minune al României s-a dus...

Coronavirus, încă o victimă celebră. Dirijorul-minune al României s-a dus...

Încă un nume greu din România, de această dată din sfera muzicală, a fost răpus de virusul chinezesc.

Camil Marinescu a murit luni dimineață, la ora șase, după ce fusese depistat cu coronavirus. Anunțul a fost făcut de Ciprian Marinescu, fratele dirijorului.

Camil Marinescu, 55 de ani, a fost unul dintre cei mai apreciați dirijori ai României din ultimele decenii. Maestrul a murit în cursul zilei de luni, motivul decesului fiind COVID-19, scrie Romania-muzical.ro.

Dirijorul Camil Marinescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de fagot. La dirijat este discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux.

A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti.

Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania.

Începând cu 2002 Camil Marinescu este rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

În privința repertoriului, a abordat pagini diverse, de la muzică renascentistă și până la opusuri moderne. A desfășurat și activități pedagogice, fiind profesor de dirijat la Universitatea din Osaka, iar la Universitatea din Kyoto a predat cursuri de estetică și filozofie a culturii.

A fost dirijor rezident la Opera bucureșteană, dirijor permanent invitat al Orchestrei Simfonice din Berlin, iar din stagiunea 2012-2013 și până în prezent a ocupat poziția de dirijor principal al Filarmonicii 'George Enescu' din București.

A fost unul din colaboratorii apropiați ai postului Radio România Muzical, încă de la înființare, pentru care a realizat o serie de emisiuni, sub denumirea Agora.

Miercuri, 29 iulie și vineri, 31 iulie, pe frecvențele postului Radio România Muzica, oamenii vor putea urmări ediții speciale ale Stagiunii Muzicale Radio, realizate de Sorina Goia.

Ne puteți urmări și pe Google News