Dezinfectarea cumpărăturilor nu ajută deloc, conform ultimului studiu.
Există o teorie lansată de mai mulți oameni de știință, care vorbește despre imposibilitatea transmiterii de coronavirus după contactul cu suprafețe ce au fost contaminate. Dacă această variantă este corectă, atunci dezinfectarea cumpărăturilor devine inutilă și fără niciun efect.
„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine, epidemiolog și medic, și virusologi, nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
Pe siteul celor de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), la categoria numită „Cum se răspândește Covid-19”, se precizează că nu există un pericol la contactul cu orice suprafață contaminată cu coronavirus. „Nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită de transmitere a coronavirusului.”
„Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta”
Pe de altă parte, la data de 7 octombrie au fost publicate concluziile unui studiu realizat de cercetătorii din Australia. Ei au descoperit că virusul poate să reziste pe sticlă și oțel inoxidabil până la 28 de zile. Legat de concluziile acestei cercetări, David Morens a fost precaut atunci când a comentat.
„Tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat. Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”.
Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, este de părere că e o mare diferență între o singură particulă virală, în stare să reziste pe o anumită suprafață, și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva. „Este remarcabil de improbabil ca o singură particulă virală să cauzeze urmări serioase”.