Coronavirus ”pare mai probabil să rămână”, a declarat Andrea Ammon, directoarea ECDC. ”Pare foarte bine adaptat la oameni”

Coronavirus ”pare mai probabil să rămână”, a declarat Andrea Ammon, directoarea ECDC. ”Pare foarte bine adaptat la oameni”

Directoarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat că este foarte probabil ca noul coronavirus să rămână foarte mult timp printre noi. ”Pare foarte bine adaptat la oameni”, a mai spus șefa ECDC despre SARS-COV 2.

Noul coronavirus este probabil să rămână foarte mult timp printre noi, este de părere Andrea Ammon, șefa ECDC

Lumea trebuie să se pregătească de eventualitatea ca noul coronavirus să rămână "printre noi" multă vreme în pofida vaccinurilor, a avertizat vineri directoarea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Ea a făcut apel la păstrarea pentru moment a restricţiilor din Europa, relatează France24 .

"Acum pare să fie mai probabil să rămână" decât să dispară, a precizat Andrea Ammon, şefa ECDC. "Pare foarte bine adaptat la oameni. Deci trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea ca el să rămână printre noi", a concluzionat ea.

”Nu ar fi primul virus care rămâne printre noi pentru totdeauna”, a mai spus Andrea Ammon

"Nu ar fi primul virus care rămâne printre noi pentru totdeauna, deci nu este o caracteristică neobişnuită pentru un virus", a mai spus directoarea ECDC, instituție cu sediul la Stockholm.

Ne puteți urmări și pe Google News

Multe date referitoare la coronavirusul COVID-19 sunt în curs de procesare și analizare. Spre exemplu, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă exact dacă vaccinurile anti-COVID-19 împiedică şi transmiterea virusului sau în ce măsură.

Potrivit şefei ECDC vor fi necesare "câteva luni" până când se vor obține răspunsuri cât de cât concludente în această privință. "Se efectuează studii, dar este necesar un volum mai mare de oameni vaccinaţi pentru a putea înţelege", a precizat Andrea Ammon.

Noile variante de coronavirus complică datele problemei

De asemenea, noile variante sud-africană şi braziliană, complică datele problemei, întrucât există suspiciuni că ar putea slăbi eficacitatea vaccinului.

"Întrebarea este ce implică asta pentru eficacitatea vaccinului", a subliniat Andrea Ammon. Ea a exemplificat prin gripa sezonieră, care obligă la adaptarea vaccinurilor în fiecare an.

"Este posibil ca acelaşi lucru să se întâmple, sau ca la un moment dat virusul să se stabilizeze şi ca noi să putem utiliza un vaccin pentru o lungă perioadă", a declarat ea pentru France Presse într-o videoconferinţă.

Directoarea ECDC a făcut apel la țările UE pentru a menține restricțiile în vigoare

În aceste condiții vitrege, directoarea ECDC a făcut apel la ţările UE să-şi menţină restricţiile în vigoare în prezent, în pofida unei scăderi a numărului de cazuri în majoritatea statelor europene.

"Este încă un tablou contrastant (...) Nu suntem încă la finalul problemelor noastre", a afirmat Andrea Ammon. Ea a atenţionat asupra faptului că toate statele UE - cu excepţia Finlandei - se află încă într-o situaţie epidemiologică "serioasă", potrivit criteriilor ECDC.

"Toată lumea s-a săturat de măsuri, dar când alergi o probă de fond (...) trebuie să parcurgi şi ultimii kilometri", a insistat directoarea în videoconferință.

Numărul de noi cazuri cotidiene în întreaga Europă se apropie în prezent de 150.000, faţă de circa 250.000 în urmă cu o lună, potrivit datelor oficiale preluate de AFP.

Orice relaxare a măsurilor trebuie să se facă într-un mod "progresiv" şi "numai atunci când observaţi că numărul de cazuri rămâne stabil sau scade puteţi trece la o nouă etapă", a recomandat ea.

Debut dificil de campanie de vaccinare în UE. Doar 3% a primit cel puțin o doză de vaccin. Obiectivul UE este de 70% până la sfârșitul verii 2021

Confruntată cu o penurie de vaccinuri agravată de întârzierile livrărilor, Uniunea Europeană a avut un debut dificil al campaniei sale de vaccinare începută la sfârşitul lui decembrie.

Potrivit ultimei centralizări a datelor oficiale de vineri, numai 3% din populaţia UE a primit cel puţin o doză, iar 1,4% pe amândouă, cu un total de 20 de milioane de doze administrate.

Comisia Europeană, deși criticată pentru modul în care a gestionat vaccinarea, şi-a fixat ca obiectiv să inoculeze 70% din populaţia adultă "până la sfârşitul verii" 2021.

"Toată lumea vrea acest lucru, toate eforturile merg în această direcţie", a răspuns Andrea Ammon referitor la acest deziderat european.