Coronavirus „călătorește” până la 4 metri distanță de cel infectat
- Tudor Borcea
- 11 aprilie 2020, 21:11
Cercetătorii chinezi au prelevat probe de la o unitate de terapie intensivă la un spital din Wuhan, epicentrul epidemiei din China. Rezultatele evidențiază prezența virusului la o distanță de până la patru metri de pacienți. Cu toate acestea, studiul își are limitele lui, deoarece nu permite detectarea cantității de virus viabil.
SARS-CoV-2 contaminează atât suprafețele cât și aerul din apropierea pacienților infectați, până la cel mult patru metri distanță de aceștia. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat într-un spital de campanie din orașul chinez Wuhan (centru), epicentrul pandemiei Covid-19.
O limită importantă a studiului, publicat de revista Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite, este că testul utilizat poate detecta prezența virusului, dar nu și cantitatea de virus viabil.
Cu alte cuvinte, doar pentru că virusul expulzat în aer, prin strănut sau prin respirația pacienților, poate „zbura” până la patru metri nu înseamnă că vor fi suficiente aceste particule pentru a infecta pe cineva.
Cercetătorii chinezi au prelevat probe de la o unitate de terapie intensivă (15 pacienți) de la spitalul de campanie Huoshenshan din Wuhan, în perioada 19 februarie - 2 martie, precum și de la o unitate de îngrijire generală cu pacienți în stare mai puțin gravă (24 de pacienți)
Acesta este spitalul prefabricat care a fost construit în 10 zile de o armată de muncitori, la începutul epidemiei din Wuhan.
Au fost prelevate probe de pe podea, mouse de calculator, coșuri de gunoi, gratii de pat, măștile pacienților, echipamente de protecție guri de aerisire, precum și din aerul din camere în mai multe locuri, scrie Ouest-France.
„SARS-CoV-2 a fost distribuit pe scară largă în aer și pe suprafața obiectelor din secțiile de terapie intensivă și îngrijire generală, ceea ce implică un risc potențial ridicat de contaminare pentru lucrătorii din domeniul sănătății și alte contacte apropiate”, arată autorii studiului.
Cele mai contaminate zone au fost cele aproape de pacienți cu terapie intensivă.
Cele mai contaminate obiecte au fost calculatoarele (mouse), urmate de coșuri de gunoi, paturi și mânerele ușilor.
Dar și jumătate din tălpile pantofilor personalului medical au avut urme de virus.
„Recomandăm cu tărie ca personalul să dezinfecteze tălpile încălțămintei înainte de a părăsi serviciile unde există pacienți cu Covid-19”, concluzionează cercetătorii care, de asemenea, sfătuiesc dezinfectarea măștilor după utilizare, înainte de a fi aruncate.