Coronavirus. Asiaticii continuă să înfulece lilieci pe pâine

Liliecii se află bine mersi în meniul asiaticilor, în ciuda riscurilor legate de infectarea cu noul coronavirus

Oamenii de știință continuă să meargă pe varianta potrivit căreia noul coronavirus, care a ucis peste 1100 de persoane în China și s-a răspândit în 30 de țări, provine de la lilieci. Dar ar fi trecut printr-o altă specie înainte de a fi transmis oamenilor, poate pangolinul

Amatorii de carne de liliac, șobolan sau de șarpe dau buzna în piețele specializate din Indonezia, în ciuda recomandărilor oficiale de a alunga din meniu animalele sălbatice din cauza riscului unei contaminări cu epidemia Covid-19.

În numele corectitudinii politice, acesta este numele dat de OMS noului coronavirus, pentru a-i nu „stigmatiza” pe asiatici, în speță pe chinezi, din rîndurile cărora a provenit coronavirusul.

Pe insula Sulawesi, vânzătorii pieței din Tomohon ai cărei clienți sunt cunoscuți pentru apetitul cu care înfulecă animale exotice, la grătar sau tocană, spun că afacerile merg bine.

Iar turiștii se înghesuie să vadă, curioși, marfa care-i scandalizează pe apărătorii drepturilor animalelor, scrie 20 Minutes.

Piața de fructe de mare și de animale exotice din orașul chinez Wuhan, epicentrul epidemiei Covid-19 este considerată cea mai probabilă sursă a transmisiei virusului la om.

Dar aceste chestiuni nu sunt pe ordinea de zi a celor care frecventează piața din Tomohon.

Aici este oferită o gamă largă de animale pentru gătit: șerpi mari, șobolani frigărui, câini la grătar, lilieci, șopârle, etc.

Vânzătorul de lilieci Steny Timbuleng afirmă că-și vinde marfa la un preș de 60.000 de rupii (4 euro) kilogramul. Supa de lilieci este o specialitate culinară deosebit de apreciată de clienți. „Vând între 40 și 60 kg zilnic”, explică el. „Virusul nu are efect asupra vânzării, clienții continuă să dea buzna”.

Lince Rengkuan, al cărui restaurant servește lilieci fierți în lapte de cocos cu tocană de condimente, spune că secretul este o pregătire bună a mâncării.

„Dacă nu gătiți liliacul suficient, desigur poate fi periculos”, a spus el. „Dar gătim bine și până acum clienții sunt mulțumiți”.

Comerțul continuă în ciuda directivelor administrației locale și a agenției de sănătate publică , care au cerut să nu se mai vândă astfel de animale.

În capitala Jakarta, vânzătorii unei piețe specializate continuă să facă bani frumoși din șerpi și din sânge de cobra: „vindecă toate bolile și le previn”, asigură aceștia.

Autoritățile indoneziene nu au raportat până acum cazuri de persoane infectate cu virusul, spre deosebire de majoritatea țărilor din Asia de Sud-Est.