Editura Evenimentul si Capital

Corneliu Stroe, omul din spatele „unei mari iubiri”

Jucătorii „Universității Craiova” au simțit ce înseamnă gustul succesului
Autor: | | 3 Comentarii | 1411 Vizualizari

Universitatea Craiova, una dintre cele mai simpatizate echipe din țară, a scris istorie și datorită conducătorului care a știut să lupte cu Dinamo și Steaua, protejatele sistemului comunist

Despre Universitatea Craiova se vorbește la trecut. Pentru fanii oltenilor este trista realitate. Una de neacceptat și care nu-și găsește consolare în CS „U” Craiova, noul simbol al fotbalului din Bănie. Din „Craiova Maxima” au mai rămas doar o sumă de amintiri memorabile și numele oamenilor care s-au luat la trântă, în anii ,70-,80 cu granzii Steaua și Dinamo.

Lung, Ștefănescu, Balaci, Cârțu, Cămătaru sau Geolgău au fost eroii din teren. Universității i s-a creat însă un context pentru a putea face față avantajelor pe care le primeau steliștii și dinamoviști. Corneliu Andrei Stroe este omul care a condus clubul din Bănie în vremea când pe „Central” își găseau loc cele două trofee din fotbalul intern: cupa și campionatul.


FOTO: Corneliu Andrei Stroe, creatorul „Craiovei Maxima” FOTO: CSUC.ROConducător la 23 de ani

Regretatul conducător a dispărut fulgerător, anul trecut, la vârsta de 70 de ani. După o viață petrecută alături de Unversitatea. Echipă la care a ajuns în 1967, în funcția de secretar, atunci când avea doar 23 de ani. Între 1970- 1983 a fost vicepreședintele „juveților”, iar între 1983- 1984 a devenit președinte. „Am acceptat propunerea profesorului Marius Preda, primul rector al Universității din Craiova. Mulți apropiați ai mișcării sportive nu au privit cu ochi buni această numire”, își amintea Stroe, într- o discuție avută cu ziaristul Ion Jianu, cel care i-a dedicat conducătorului cartea „Corneliu Andrei Stroe, legenda unei...legende, Craiova Maxima”.


Corneliu Andrei Stroe a fost secretar general, vicepreședinte și președinte al Universității


Universitatea a devenit un simbol și a câștigat de patru ori campionatul (1974, 1980, 1981 și 1991) și de șase ori Cupa Rom â n i e i (1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993). De neuitat rămâne dureroasa amintire a semifinalei Cupei UEFA, jucată în 1983 cu Benfica Lisabona (0-0 și 1-1). Totuși, de un titlu ratat, cel din 1973, se leagă celebra sintagmă „Campioana unei mari iubiri”, ce aparține regretatului poet Adrian Păunescu.


FOTO: Universitatea Craiova, în perioada apogeuluiPasionat de Minulescu și Arghezi

Despre conducătorul Stroe se poate spune că a fost un vizionar și pentru că a pus bazele meseriei de scouter, într-o vreme când fotbalul românesc se baza pe organizarea structurilor politice.

„În fiecare zi de luni adunam arbitrii craioveni de Divizia B și câțiva antrenori de pe la ligile inferioare și le dădeam, pe cheltuiala mea, o masă la restaurantul «Union». Îi puneam să-mi spună ce jucători apți să joace la Universitatea pe unde au fost”, povestea Stroe. Olteanul se adresa cu aplelativul „domnule fotbalist” și era pasionat de poeziile lui Ion Minulescu și Tudor Arghezi.

Blestemul care nu s-a prins de „juveți”

Ziaristul Ion Jianu și-a lansat, joi, cartea „Corneliu Andrei Stroe, legenda unei...legende, Craiova Maxima”. Lucrarea cuprinde întâmplări memorabile cu „părintele” echipei oltene, povestite atât de regretatul conducător, cât și de cei care l-au cunoscut. Universitatea a trăit unul dintre cele mai triste momente trăite de olteni a avut loc la semifinala cu Benfica, din 1983. „Juveții” remizaseră la Lisabona, scor 0-0, și au ratat finala pentru că, acasă, au reușit doar un egal cu goluri, 1-1. În cartea lui Ion Jianu, ziaristul Daniel Nanu redă o întâmplare aflată chiar de la Corneliu Stroe. „După meciul cu Benfica, m-am dus la vestiar, toți erau prăbușiți, și leam spus: «Blestem această echipă să ajungă mereu într-o semifinală de cupă eruopeană! » Îmi pare rău că blestemul nu s-înfăptuit”, rememora Stroe, cele mai grele momente trăite în fotbal, după dureroasa „dublă” cu lusitanii.

SOCANT! IUBITA unui jucator, BATUTA pe stadion! Primele IMAGINI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sport

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI