Tenorul român de 25 de ani s-a lansat prin emisiunea „American Idol“.
Dacă pentru Costel Busuioc abia acum începe drumul afirmării, alţi români talentaţi, care au trecut prin experienţe similare, povestesc care ar putea fi parcursul carierei acestuia, dacă depune suficientă muncă, dacă este dornic şi capabil să înveţe şi, nu în ultimul rând, dacă are şi puţin noroc.
Tenorul Corneliu Montano (Munteanu - n.a.), numit „ambasadorul muzical al României în Canada“, este primul artist de origine română care a lansat un album în Canada (2004) şi care susţine acum în Quebec un amplu turneu cu spectacolul „Le coeur qui chante“, în care interpretează nu mai puţin de 28 de arii ale celebrului tenor Luis Mariano. Cu şase ani în urmă, Corneliu Munteanu, pe atunci necunoscut în Canada, se lansa prin intermediul emisiunii „American Idol“. Pe urmele lui Corneliu Montano
Există o asemănare între Corneliu Montano şi Costel Busuioc. Amândoi au primit recunoaşterea în străinătate, în cadrul unor concursuri pentru amatori: Costel Busuioc a câştigat acum câteva zile marea finală a competiţiei „Hijos de Babel“, iar Corneliu a fost ales în anul 2000 finalist al celei de-a treia ediţii a temutului concurs „American Idol“ unde, din peste 20.000 de concurenţi, „faimoşii zbiri“ din juriu au selecţionat numai 50.
Corneliu a fost atunci elogiat pentru vocea sa, dar, după cum a mărturisit într-un interviu acordat publicaţiei „Zigzag Româno-Canadian“, nu a fost încurajat să meargă mai departe, organizatorii temându-se că genul clasic nu este foarte comercial. „Probabil că nu voiau să rişte cu alt stil, cu altceva decât hip-hop şi pop“, spune el. În noiembrie 2004, a fost finalistul unui concurs organizat la Montreal (Canada), „Star Academy“, similar emisiunii „American Idol“ din SUA.
„În primul spectacol, din 14 februarie 2004, publicul m-a ales să rămân. Am rămas, şi totul a decurs foarte bine. După emisiune, am fost primul căutat de producătorii de discuri! Albumul «Corneliu Montano» a fost lansat în noiembrie 2004, şi producătorii au investit enorm, mai mult decât în orice alt disc pe care îl produseseră în Québec! Iar calitatea fiecărei munci depuse de cei care au contribuit la album este impecabilă, rezultatul vorbeşte de la sine: peste 40.000 de discuri vândute. În Québec, este aproape un Disc de Aur“, a declarat Corneliu.
Datorită părinţilor am ajuns unde sunt în ziua de azi
„Orice debut este foarte greu“, spune tenorul român din Canada. „Şi eu am trecut prin momente dificile când am ajuns în Canada, în 1992. Nu cunoşteam mai pe nimeni... Am locuit 6 ani în Québec, până în 1997, când tatăl meu a primit un post în SUA, în New Jersey. Am început lecţiile cu tenorul Richard Di Rezi la începutul anului 1998. A trebuit să trec prin diferite etape, în care să demonstrez că iubesc cu adevărat muzica şi că am talent. Şi am avut şansa să pot da o audiţie cu Ionel Voineag, tenor foarte apreciat şi director al Catedrei de canto de la Conservator. Deşi avusesem doar 3-4 luni de lecţii de canto luate cu Richard Di Renzi, profesorul Ionel Voineag a fost foarte impresionat de vocea mea şi a insistat mult ca, atunci când termin liceul în SUA, să mă duc să urmez Conservatorul în România. Întors în SUA am continuat pe îndelete studiul cu Di Renzi şi am avut marea şansă ca el să mă ia în foarte serios, dar în acelaşi timp a avut grijă să nu-mi dezvolt niciun fel de ticuri vocale. Între timp, fusese, şi în Spania, unde cunoscusem mai mulţi profesori renumiţi şi începusem să-mi fac o idee despre tehnica vocală, belcanto", mai spune Cornel.
Pavarotti i-a spus că are talent
La „American Idol“ (2002) a dat diferite audiţii şi a fost reţinut ca finalist printre cei din New York. „Pentru mine a fost o experienţă foarte frumoasă, a fost prima apariţie la TV în SUA. După acest episod cu «American Idol», am început unele tatonări cu diverşi producători din New York - prin intermediul profesorului meu, Di Renzi, care a lucrat mult timp şi a predat împreună cu profesorul lui Celine Dion, Bill Riley. Mi s-a oferit posibilitatea să înregistrez un demo la cel mai mare studiou din New York, Soundtrack Productions“, povesteşte Cornel. Încercări cu Céline Dion
„Îmi amintesc de întâlnirea cu marele Luciano Pavarotti. În octombrie 2003, dl Pavarotti avea un spectacol în New Jersey pentru promovarea albumului său, «Ti Adoro». Iar unul dintre producătorii de la «Ti Adoro», care scrisese două dintre melodiile pe care eu le-am pus pe demoul făcut cu Bill Riley, a scris şi pentru albumul dlui Pavarotti şi una dintre piesele de pe albumul meu. Prin intermediul unor persoane care s-au ocupat de spectacol şi de promovare am reuşit să-l cunosc pe marele Luciano Pavarotti. I-am dat un demo de-al meu, a ascultat şi a fost încântat: mi-a spus că am un mare potenţial, mi-a urat noroc şi să am forţă să muncesc pe drumul pe care am pornit“, spune el.
A trimis demoul inclusiv lui Celine Dion şi fratelui ei din Québec. După trimiterea acelui demo, s-a arătat interesată compania DiscArtist şi l-a contactat şi o companie de muzică clasică din Québec, Production 21. La un an după aceea a venit concursul „Star Academy“, în genul spectacolului „American Idol“. În primul spectacol, din 14 februarie 2004, publicul l-a ales. După emisiune, a plecat în turneul „Star Academy“.
Apoi a fost primul căutat de producătorii de discuri. Albumul „Corneliu Montano“ a fost lansat în noiembrie 2004, şi producătorii au investit enorm, mai mult decât în orice alt disc pe care îl produseseră în Québec. Calitatea fiecărei munci depuse de cei care au contribuit la album este impecabilă, rezultatul vorbeşte de la sine: peste 40.000 de discuri vândute. În Québec este aproape un Disc de Aur. De atunci, a mai dat spectacole în Québec. Un succes cu Richard Clayderman
„În spatele spectacolului lui Richard Clayderman se află o poveste drăguţă: în «Academie» cântam în permanenţă «Ballade for Adeline»... Până i-am scos pe toţi din sărite şi m-au pus s-o interpretez chiar în emisiunea «Star Academy» şi să promit că nu o s-o mai cânt niciodată. Iar după ce am ieşit din «Academie», producătorii spectacolului lui Richard Clayderman m-au întrebat dacă nu aş fi interesat să cânt în prima parte a spectacolului din turneul în Canada, din 2005, în Toronto, oraşul Québec şi Montréal (la Place des Arts). Am acceptat şi a fost un mare succes!“, povesteşte Corneliu. PERFORMANŢE Alături de Céline Dion şi Placido Domingo > S-a născut pe data de 19 aprilie 1983
> A urcat pe scenă alături de: Patricia Danzig şi tenorii Luis Emilio Cabrera şi Florin Ormenişan, Nathalie Choquette, Gino Quilico şi Richard Clayderman
> A cântat în: „Romeo şi Julieta“, „Traviata“ (rolul lui Alfredo), „Tosca“, „Amahl and the Night Visitors“ (tenor solist), „La Boheme“(cu „New Jersy’s La boheme Opera Company“), „New Jersey all State chorus“, şi a fost prim-tenor în turneul european al „USA National Honor Band and Chorus“.
> Finalist al concursurilor „Star Academy“, „American Idol“ şi „Star Search“; a câştigat concursul „New Jersey State Fine Arts“; locul trei la concursul „Anna B. Stokes“;
> Albumul „Corneliu Montano“ s-a vândut în peste 40.000 de exemplare în Québec.
> Proiect 2008: un concert împreună cu Céline Dion şi Placido Domingo la aniversarea a 400 de ani de existenţă a oraşului Quebec. CREDINŢĂ „Cred în destin, nimic nu este întâmplător!“
„Să vă spun sincer, după toate peripeţiile prin care am trecut până acum, eu cred foarte mult în destin. Cred că totul se întâmplă pentru un anumit motiv. Muzica mi-a plăcut dintotdeauna, dar încă nu cântasem temeinic până să ajung în SUA. Pentru un an făcusem parte din corul RadioTeleviziunii Române. Când am ajuns în America, am intrat în corul liceului şi, deşi nu aveam atunci o educaţie vocală, vocea mea a plăcut profesorului de muzică de acolo, aşa că a început să mă promoveze în diferite competiţii locale. Şi, în 1997, am participat la o audiţie locală pentru «Festivalul de artă al tinerilor» din New Jersey. Din juriu făcea parte Richard Di Renzi, cu care am luat cursuri de canto. El mi-a format începutul carierei şi este un idol pentru mine; a fost un mare tenor, cu o bogată carieră internaţională şi discipol al bine cunoscutului tenor Franco Corelli."