Corina Crețu, primul pas spre Comisia Europeană

Corina Crețu, primul pas spre Comisia Europeană

Europarlamentarul PSD a fost chemată, astăzi, la discuții cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Pentru că de la bun început a cerut ca în Comisia Europeană să nu fie mai puțin de nouă femei, câte sunt în prezent, președintele ales Jean Claude Juncker va purta, mâine, discuții cu europarlamentarul PSD Corina Crețu, deși prima opțiune a Bucureștiului a fost pentru Dacian Cioloș. Potrivit unor surse europarlamentare, până la sfârșitul lunii iulie au fost nominalizate doar cinci candidate, drept urmare Juncker a făcut presiuni, nu doar în România, ci și în Belgia și în alte țări să fie nominalizate femei.

Premierul Victor Ponta a evitat, ieri, să-i pronunțe numele Corinei Crețu, anunțând că va face public numele pe care îl va propune România după ce Juncker îi va transmite, oficial, portofoliul. Ponta a precizat însă că, în urma unor negocieri lungi și complicate, a obținut pentru România portofoliul Dezvoltării regionale, „cel mai important portofoliu din CE”, și că șeful statului, Traian Băsescu, a avut suficientă minte să nu comenteze mai mult subiectul.

„Eu, după ce am anunțul oficial din partea domnului Juncker asupra portofoliului pe care îl primește România, și sper să am acest anunț până la sfârșitul săptămânii, voi face nominalizarea în mod oficial și atunci persoana respectivă va fi audiată în Parlament”, a spus Ponta.

„Păcală și Tândală”

Liderii ACL Vasile Blaga și Klaus Iohannis leau scris președintelui CE și liderului PPE, Joseph Daul, că nominalizarea Corinei Crețu pentru funcția de comisar european s-a făcut prin încălcarea legii, întrucât aceasta nu a fost audiată în Parlament. Asta în timp ce europarlamentarul PNL Ramona Mănescu și-a exprimat susținerea pentru Crețu.

În replică, Victor Ponta a spus că Blaga și Iohannis sunt „Păcală și Tândală ai politicii românești”. „Cei doi politruci, penibili, iresponsabili, Iohannis și Blaga, acești Păcală și Tândală ai politicii românești, s-au hotărât ei să reclame Comisiei Europene să nu ne dea domnul Juncker Dezvoltarea regională. Nu-i întrebați de ce, pentru că ei în general nu au capacitatea de a se exprirma rațional în limba română. Să-mi spună de ce să nu aibă România Dezvoltarea regională”, a spus Ponta. El a arătat că în acest moment România are șansa să obțină cel mai important portofoliu.