Corina Crețu: "Analizăm cum putem ajuta la integrarea socială a imigranților cu ajutorul fondurilor politicii regionale"
- Costin Popa
- 8 septembrie 2015, 23:03
Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, a declarat, marți, în cadrul unei deybateri în sesiunea Parlamentului European, că se analizează modalitatea în care se poate sprijini integrarea socială a migranților cu ajutorul fondurilor politicii regionale.
"Am văzut cu toţii imaginile teribile ale imigranţilor care îşi caută în Europa liniştea, siguranţa şi bunăstarea pierdute în ţările lor de origine: Siria, Libia sau Eritreea. Analizăm în prezent cum ar putea contribui fondurile şi politicile Uniunii la integrarea socială a acestora. Fondurile Europene de Dezvoltare Regională (FEDR) joacă un rol important în această privinţă. Provocările generate de fenomenul migraţiei pot fi abordate şi colaborând cu statele membre în cadrul acţiunilor de cooperare teritorială prin intermediul programelor Interreg şi a strategiilor macro-regionale", a spus Corina Creţu, relatează Mediafax, citând un comunicat transmis marţi de Cabinetul său.
Corina Crețu a participat, marți, la Strasbourg, la dezbaterea comună pe marginea a două rapoarte, unul analizând contribuţia politicii de coeziune la "Investiţiile în ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică", iar celălalt făcând referire la dimensiunea urbană a politicii regionale. Comisarul European a anunțat că s-au adoptat peste 95% din totalul programelor operaționale pentru perioada de finanțare 2014-2015.
"Acum, trebuie să acţionăm la toate nivelurile, naţional şi european, pentru a asigura transpunerea acestor programe în proiecte de calitate, capabile să genereze creştere economică şi să creeze noi locuri de muncă", a menţionat Corina Creţu.
O altă provocare care trebuie să rămână o prioritate pentru UE este reprezentată de şomajul în rândul tinerilor. "Peste 26 milioane de cetăţeni europeni nu au un loc de muncă, în special tineri. Datorită programelor noastre, şi a Iniţiativei de Angajare a Tinerilor, pe care am reuşit să o dezvoltăm datorită determinării Parlamentului European, mulţi tineri îşi vor găsi un loc de muncă în următorii ani", a mai precizat Creţu.
În ceea ce priveşte politica urbană, comisarul european a subliniat că, potrivit estimărilor, cel puţin 80 de miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională vor fi investiţi direct sau indirect în zonele urbane. 15 miliarde de euro din această sumă urmează să fie administraţi de autorităţile locale, în cadrul strategiilor de dezvoltare urbană durabilă.