Corespondent Evenimentul Zilei la Cannes. Detalii din culisele celui mai important festival de film din Europa
Editura Evenimentul si Capital

Corespondent Evenimentul Zilei la Cannes. Detalii din culisele celui mai important festival de film din Europa

Autor: | | 0 Comentarii | 177 Vizualizari

Cannes 2018. Ioan Lazăr, corespondent Evenimentul Zilei, se află la Cannes, de unde ne trimite detalii calde din culisele celui mai important festival de film din Europa.

Majoritare în juriu, femeile rămân minoritare în selecție

De la an la an, Cannes-ul aduce unele schimbări. Niciodată ca în 2018, ele nu au părut la fel de șocante. Nu știm pe seama cui să le punem, însă unele explicații se pot găsi. După doar un an de președinție, se pare că Emmanuel Macron „marșează” în forță, în intenția de a scoate din inerție toate sectoarele vieții, politice, sociale, cultural-artistice. Nu știm cât reușește, dar se simte acest șvung și la Cannes.

Mai este de luat în seamă și faptul că festivalul intră într-un nou deceniu, aflându-se la a 71-a ediție, și, conform unui mai vechi obicei, vântul prefacerilor trebuie să se facă simțit. Sunt și alte situații, între care, concurența unor coloși americani, care acționează energic pentru a acapara piața europeană și internațională prin rețele proprii, ignorând, de fapt, refuzând , să-și prezinte filmele (și) în săli.

Este încă proaspăt scandalul de anul trecut, când gigantul american Netflix a fost acceptat în festival și a intrat apoi și în palmares, spre îngrijorarea presei franceze, care s-a grăbit să aducă critici aspre organizatorilor. Sunt argumente pro și contra. Susținut de un producător și distribuitor puternic, un regizor notabil precum Bon Joon-ho a obținut cu „Okja” aprecieri unanime, iar un alt titlu de aceeeași factură, „Eu, Daniel Blake” a reușit un milion de intrări numai în Franța, pe când, de pildă, filmul încununat cu Palme d`Or al tailandezului Apichatpong Weerasethakul( greu de transcris, dar aproape imposibil de pronunțat) cu un titlu interminabil, „Unchiul Boonmee, cel care își amintește viețile sale anterioare”, construcție alambicată pe o temă budistă, abia a vândut 125 000 de bilete.

Ioan Lazăr, corespondent Evenimentul Zilei la Cannes

Un alt aspect de luat în considerație ține de decizia colectivului de selecție, care și-a lărgit și diversificat componența, de a aduce nume noi, renunțând totodată la așa-numiții „obișnuiți” ai festivalului. În acest an nu-i vom mai întâlni, în afara și a altora, pe Olivier Assayas, Jacques Audiard, Mike Leigh.

Sunt totuși câteva reveniri, puține, și motivate. Ne bucură, desigur, așteptata întoarceare a Vanessei Paradis, fie și într-un film inclus În afara competiție, „Un cuțit mare înfipt în inimă”(regia François Yann Gonzalez). Ce să spunem, oricând un nou titlu, savant și nostalgic, „Cartea cu imagini”, al lui Jean-Luc Godard este un eveniment, deși cineastul nu s-a hotărât dacă să facă drumul din Rolle, localitatea elvețiană unde s-a claustrat, până pe însorita Croazetă. Venind ar putea vedea cum, pe marile esplanade, patronează chipurile tandemului Belmondo-Karina, capetele de afiș ale filmului său „Pierrot le fou”(1965).

Poate că ar merita și dacă ne gândim că, iată, au trecut 50 de ani din 1968, când incorigibilul contestatar se agăța de cortina inaugurală a ediției, care, dealtminteri, nici nu s-a mai ținut. Era încurajat de întreaga pleiadă franceză a Noului Val, dar se afla în festival și Milos Forman, cu „Balul pompierilor”, refuzând apoi să revină la Praga, invadată trei luni mai târziu de tancurile rusești. După afirmații ce au deranjat acum câțiva ani, Lars von Trier este din nou invitat, filmul său având pe generic două nume grele: Uma Thurman și Matt Dillon.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate