Coreea de Sud, în alertă, după ce Phenianul a tras mai multe rachete în Marea Galbenă

Coreea de Nord / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Coreea de Nord a lansat "mai multe rachete de croazieră" în Marea Galbenă, între Peninsula Coreeană şi China, a anunţat sâmbătă Statul major interarme din Seul, Coreea de Sud.

Potrivit sursei citate, tirurile au avut loc în jurul orei locale 04:00 şi survin la trei zile după lansarea a două rachete balistice, de data aceasta în Marea Japoniei, pe coasta de est.

"Serviciile de informaţii sud-coreene şi americane analizează lansările în timp ce urmăresc semnele de activităţi suplimentare", a adăugat armata sud-coreeană.

Acest nou test militar survine, de asemenea, la două zile după ce Phenianul a declarat că escala în Coreea de Sud a unui submarin nuclear american se poate "încadra în condiţiile de utilizare" a propriilor sale arme atomice.

Seulul a răspuns la aceste ameninţări a doua zi, reafirmând că orice atac de acest tip ar declanşa o ripostă care ar duce la "sfârşitul" regimului liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Liderul nord-coreean a descris în 2022 drept "ireversibil" statutul de putere nucleară al ţării sale şi a cerut întărirea arsenalului acesteia, în special în ceea ce priveşte armele nucleare tactice.

Aceste ultime lansări de rachete de croazieră au loc în momentul în care un soldat american, Travis King, a intrat marţi în Coreea de Nord din Sud şi este posibil să fie reţinut acolo de autorităţi, potrivit armatei americane.

Soldatul, care executa o pedeapsă cu închisoarea în Coreea de Sud pentru agresiune, urma să se întoarcă în Statele Unite pentru sancţiuni disciplinare, conform Agerpres.

Teste cu rachetă balistică pe 12 iulie

La data de 12 iulie, Coreea de Nord a tras o rachetă balistică, la câteva zile după ce Phenianul a ameninţat că va doborî avioanele de spionaj americane care îi încalcă spaţiul aerian.

Relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit anul trecut drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al Phenianului şi a cerut o dezvoltare sporită a armamentului, în special a armelor nucleare tactice.

Ca răspuns, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va expune unei riposte nucleare şi cu „sfârşitul” actualului său guvern dacă decide să folosească arme atomice împotriva lor.

Anul acesta, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament în pofida sancţiunilor, în special testarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM) ale sale.