Insule evacuate în Coreea de Sud, în urma focurilor de artilerie ale Coreei de Nord

Coreea de Sud și de Nord. Sursa foto: dreamstime.com

Vineri, Coreea de Sud a emis un ordin de evacuare pentru rezidenții a două insule aflate în vecinătatea Coreei de Nord, în urma tragerii aproximativ 200 de proiectile de artilerie de către Phenian în apele de coastă ale acesteia.

Rezidenților din cele două insule din Marea Galbenă din Coreea de Sud li s-a solicitat să părăsească zona, conform unor oficiali locali. Autoritățile de pe insula Yeonpyeong au informat că ordinul de evacuare a fost emis ca o „măsură preventivă”.

Coreea de Sud acționează prompt după atacurile de artilerie ale Coreei de Nord

„Armata nord-coreeană a efectuat peste 200 de tiruri astăzi, între orele 09.00 şi 11.00 (12.00 şi 02.00 GMT), în zonele Jangsan-got din nordul insulei Baengnyeong şi în nordul (...) insulei Yeonpyeong”, a declarat un responsabil al Ministerului Apărării sud-coreean.

„Facem anunţuri de evacuare în acest moment”, a afirmat la rândul său un responsabil al districtului insulei Baengnyeong. A adăugat că este la curent cu viitoarea efectuare a unui exerciţiu naval de către armata din Coreea de Sud.

După tragerile de artilerie ale Phenianului, Coreea de Sud a condamnat aceste acțiuni ca fiind un „act de provocare”. Mai mult, a solicitat întreruperea acestor activități către țara vecină.

Avertismentele au inclus mențiunea că vor răspunde prin măsuri corespunzătoare.

Kim Jong Un. Sursa Foto: Dreamstime

SUA, în strânsă colaborare cu armata sud-coreeană

„Avertizăm ferm că Phenianul poartă întreaga responsabilitate pentru această escaladare a crizei şi cerem încetarea imediată a acestor acţiuni”, a scris Ministerul Apărării sud-coreean într-un comunicat.

Se precizează și că armata sud-coreeană urmăreşte şi supraveghează îndeaproape situaţia, în strânsă coordonare cu SUA.

În 2010, Phenianul a efectuat un atac cu 170 de proiectile de artilerie asupra insulei Yeonpyeong, provocând patru decese, inclusiv doi civili.

Acest incident a reprezentat primul atac nord-coreean împotriva civililor după încheierea Războiului din Coreea (1950-1953).

În 2018, Coreea de Sud și Coreea de Nord au început un proces de apropiere, caracterizat de trei întâlniri între Kim Jong Un și fostul președinte sud-coreean, Moon Jae-in.

Cu toate acestea, relațiile dintre cele două țări s-au înrăutățit semnificativ în 2023. Totul după lansarea unui satelit-spion de către Phenian. Acest eveniment a determinat Seulul să suspende parțial un acord militar din 2018, menit să reducă tensiunile.

Kim Jong Un amenință cu un război Coreea de Sud

După încheierea unei reuniuni a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea la sfârșitul lui decembrie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a dispus accelerarea pregătirilor militare pentru un posibil „război”. A subliniat că acesta ar putea fi declanșat în orice moment în peninsulă.

Într-un discurs extins, el a adus acuzații Statelor Unite pentru diverse amenințări militare. De asemenea, a cerut forțelor armate să mențină o capacitate de răspuns puternică în caz de conflict.

SUA și Coreea de Nord. Sursa foto: Dreamstime.com

Kim Jong Un a declarat că nu mai aspiră la reconcilierea și reunificarea cu Coreea de Sud. În consecință, a evidențiat „situația persistentă și inevitabilă de criză” pe care, în opinia sa, Seul și Washington au generat-o.

În cursul anului 2023, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice, încălcând multiple rezoluții ale ONU care interzic astfel de acțiuni, potrivit Agerpres.