Coreea de Nord va doborî avioanele americane de spionaj
- Adam Popescu
- 1 aprilie 2009, 11:30
Coreea de Nord a anunţat astăzi că va doborî orice avion de spionaj american care îi va viola spaţiul aerian cu scopul de a supraveghea o eventuală lansare a unei rachete, potrivit AFP.
Ieri, Phenianul a afirmat că avioane de spionaj americane şi-au intensificat zborurile deasupra unei regiuni din nord-estul ţării, de unde autorităţile spun că se pregătesc să lanseze un satelit de telecomunicaţii, între 4 şi 8 aprilie.
În schimb, SUA, Coreea de Sud şi Japonia, spun că este vorba de testarea unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune Taepodong-2, care poate ajunge până în Alaska.
Coreea de Nord a anunţat că va pune pe orbită, între 4 şi 8 aprilie, un „satelit de telecomunicaţii”, după ce acesta va survola nordul arhipelagului japonez. Ea şi-a susţinut dreptul „inalienabil” de a-şi dezvolta un program spaţial, după modelul Iranului, care a plasat pe orbită la începutul lunii februarie primul său satelit.
Racheta, fotografiată prin satelit
“Racheta este în mod evident vizibilă” într-o fotografie prin satelit a locului de lansare, se arată pe site-ul Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională.
„Deoarece putem vedea foarte uşor racheta în această imagine, ceea ce nu era posibil până acum, este probabil că înainte Coreea de Nord ascundea racheta”, estimează institutul, care militează împotriva proliferării armelor nucleare.
Fotografiile au fost făcute de compania DigitalGlobe cu sediul în SUA.
Japonia are o criză de gestionat Guvernul japonez a avertizat că va doborî orice obiect care i-ar ameninţa teritoriul. Phenianul a replicat că orice interceptare a unei rachete lansate va reprezenta un „act de război”.
În Japonia, forţele armate sunt în alertă. Ministrul Apărării a ordonat desfăşurarea unor baterii antirachetă în nord-estul ţării şi în jurul Tokyo, a poziţionat două distrugătoare în Marea Japoniei şi încă unul în Oceanul Pacific.
În plus, alte sancţiuni ale ONU vor fi percepute drept „un act ostil” de către Phenian, care va antrena ruptura negocierilor privind renunţarea Coreei de Nord la programul nuclear.
În loc de satelit, o rachetă
Vecinii Coreei de Nord se tem de o reeditare a anului 1998, când regimul de la Phenian, în loc să lanseze un satelit aşa cum anunţase, a lansat o rachetă Taepodong-1, care a survolat o parte din teritoriul Japoniei înainte de a cădea în Pacific.
Phenianul a mai provocat o criză internaţională pe 4 iulie 2006, de ziua naţională a SUA, când a lansat şapte rachete, printre care şi o Taepodong-2, care a explodat la după numai 40 de secunde de zbor.
Secretarul de stat Hillary Clinton a declarat că tirul va „avea consecinţe” în Consiliul de securitate al ONU.
Totuşi, noi sancţiuni din partea ONU par puţin probabile deoarece ele ar fi blocate în Consiliul de Securitate de China şi de Rusia, aliaţii tradiţionali ai Phenianului, mai relatează AFP. Moscova i-a cerut însă Coreei de Nord să renunţe la lansare, invocând tensiunile regionale.
O putere nucleară după testul de la 9 octombrie 2006, Coreea de Nord s-a angajat în negocieri cu SUA, Japonia, China, Rusia şi Coreea de Sud, angajându-se să renunţe la instalaţiile atomice, în schimbul unui ajutor economic.