Coreea de Nord: tiruri cu proiectile, posibile rachete balistice

Coreea de Nord: tiruri cu proiectile, posibile rachete balistice

Dar negocierile privind denuclearizarea sunt într-un punct mort de la al doilea summit dintre cei doi lideri, din februarie 2019 de la Hanoi. Phenianul a realizat la sfârșitul anului trecut o serie de tiruri, dintre care ultimul în noiembrie, vorbind de tiruri cu rachete balistice sau de testări de “sisteme de lansări multiple de rachete ghidate de calibru mare”. Ea a testat și un motor în decembrie.

În continuare, dl Kim a anunțat la sfârșitul lunii decembrie încheierea moratoriului pe testele nucleare și testele cu rachete balistice intercontinentale. El a amenințat de altfel să facă o demonstrație cu o “nouă armă strategică”. Dacă se confirmă, lansarea, luni, a trei proiectile cu un unic tractor-ridicător-lansator (TEL) marchează depășirea “unei noi etape” în programul nord-coreean de rachete cu rază scurtă, a reacționat pe Twitter Ankit Panda, de la Federation of American Scientists, un ONG care cercetează riscurile legate de nuclear. “Kim continuă să facă teste, să imbunătățească și să facă operaționale forțele sale”, a susținut Vipin Narang, cercetător la Massachusetts Institute of Technology.

”Lătrături de câine speriat”

După cele două teste din 2 martie, presa de stat nord-coreană a relatat că liderul Kim Jong Un a supervizat un “tir de artilerie cu rază lungă”. Au publicat de asemenea imagini cu baterii de lansatoare de rachete multiple, ca și mai multe fotografii ale unei rachete de calibru mare trase într-o pădure.

Kim Yo Jong, sora lui  Kim Jong Un și unul din cei mai apropiați consilieri, a calificat după aceea protestele Seulului împotriva acestor teste militare drept “cu adevărat nebunești”, comparând aceste critici cu “lătrăturile unui câine speriat”. Un ton virulent care contrastează cu mesajul personal de “liniștire” trimis săptămâna trecută de dl Kim însuși sud-coreenilor, care se confruntă cu noul coronavirus.

Coreea de Sud este după China și Italia țara cea mai afectată de epidemie. Invers, Coreea de Nord, care și-a închis granițele și a adoptat măsuri de izolare drastice, nu a anunțat până astăzi cazuri de contaminare confirmate pe teritoriul său.(RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News