Rusia și Coreea de Nord au bătut palma. Decizia care pune pe jar marile puteri ale lumii

Kim Jong Un și Vladimir Putin. Sursa foto: x.com

Andrei Belousov, ministrul rus al apărării, s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și a hotărât să întărească cooperarea militară între cele două națiuni izolate, a declarat sâmbătă presa de stat din Phenian. Rusia și Coreea de Nord au hotărât că trebuie să se susțină reciproc în fața „forțele ostile”.

Kim Jong Un: „Rusia ia măsuri ferme pentru a face forțele ostile să plătească prețul”

Statele Unite și Coreea de Sud au acuzat Coreea de Nord, stat cu arme nucleare, că a trimis peste 10 000 de soldați pentru a ajuta Rusia să lupte împotriva Ucrainei, experții afirmând că Kim este dornic să obțină în schimb tehnologie avansată și experiență de luptă pentru trupele sale.

Kim Jong Un, care s-a întâlnit vineri cu Belousov, a criticat decizia recentă a puterilor occidentale de a permite Kievului să lovească în interiorul Rusiei cu armele lor, afirmând că aceasta constituie o „intervenție militară directă în conflict”, potrivit KCNA.

„Este un exercițiu al dreptului la autoapărare pentru Rusia să ia măsuri ferme pentru a face forțele ostile să plătească prețul”, a declarat Kim.

Andrei Belousov.  Sursa foto: Wikipedia

Cooperarea militară a Rusiei cu Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat, în iunie, un tratat de parteneriat strategic care obligă ambele state să ofere asistență militară „fără întârziere” în cazul unui atac asupra celeilalte și să se opună împreună sancțiunilor occidentale.

KCNA a declarat sâmbătă că vizita lui Belousov „va contribui în mare măsură la consolidarea capacităților de apărare ale celor două țări și... la promovarea cooperării prietenoase, reciproce și a dezvoltării relațiilor dintre cele două armate”.

Într-o declarație, Belousov și-a exprimat recunoștința pentru legăturile strânse dintre cele două țări și a lăudat „politica externă absolut independentă” a Coreei de Nord.

Strategia celor două țări

La începutul acestei luni, Phenian a declarat că a ratificat pactul istoric de apărare cu Rusia, după ce legislatorii din Moscova au votat în unanimitate în favoarea acordului, pe care Putin l-a semnat ulterior.

Kim a declarat vineri că guvernul, armata și poporul său vor „sprijini invariabil politica Federației Ruse de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”.

Analiștii au sugera că, prin trimiterea de soldați, Coreea de Nord se poziționează în cadrul economiei de război rusești ca furnizor de arme, sprijin militar și forță de muncă - posibil chiar ocolind aliatul tradițional, vecinul și principalul partener comercial China.

Astfel, Phenian ar putea folosi Ucraina ca mijloc de realiniere a politicii sale externe. De asemenea, Rusia oferă Coreei de Nord acces la resurse naturale vaste, cum ar fi petrolul și gazele, susțin analiștii.

Hong Min: „Belousov, un expert economic fără pregătire militară”

Hong Min, analist la Institutul Coreean pentru Unificare Națională, a declarat pentru AFP, că „Belousov este bine plasat pentru a ajuta la astfel de acorduri”, numindu-l „un expert economic fără pregătire militară”.

În calitate de șef al apărării din Rusia, el este specializat în „strategii pe termen lung pentru asigurarea armelor și a livrărilor militare, evitarea sancțiunilor și supravegherea reconstrucției postbelice”, a declarat Hong Min.

Rusia și Coreea de Nord și-au consolidat legăturile militare de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022 și ambele țări au primit sancțiuni ONU - prima pentru programul său de arme nucleare, iar a doua pentru conflictul din Ucraina.

Țările aliate Ucrainei

De la victoria președintelui ales al SUA, Donald Trump, la începutul acestei luni, administrația Joe Biden și-a intensificat sprijinul pentru Kiev, transferând mai multe arme și acordând Ucrainei permisiunea de a lansa rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.

Joe Biden și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Coreea de Sud și Ucraina au declarat miercuri că vor aprofunda cooperarea în materie de securitate ca răspuns la „amenințarea” reprezentată de desfășurarea trupelor nord-coreene.

Președintele Yoon Suk Yeol a declarat, la începutul acestei luni, că Seul „nu exclude posibilitatea de a furniza arme” Ucrainei, ceea ce ar marca o schimbare majoră față de politica de lungă durată, care interzice vânzarea de arme către țările aflate în conflict activ, conform Insiderpaper.com