Coreea de Nord, pusă la colț, în fața unei reacții militare a SUA împotriva nebunului cu arma nucleară. Pulsul planetei

Spațiul negocierilor și al dialogului privind perspectiva soluționării crizei determinate de cursa spre arma nucleară montată pe o rachetă purtătoare, capabilă să atingă orice loc în lume, s-a îngustat teribil după ce ultima Rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU vizând acțiunile Coreii de Nord a fost întâmpinată de Phenian cu o nouă rachetă cu rază medie de acțiune lansată peste Japonia, la 3200 km, în Oceanul Pacific.

Sfidarea comunității internaționale, după ce și aliații săi Rusia și China - care au susținut dezvoltarea rapidă a programului său nuclear și balistic - au votat pentru Rezoluția de condamnare a ultimelor teste impinge Coreea de Nord la colț, în fața unei reacții militare a SUA.

Eforturile făcute de diplomație în această săptămână, când se derulează la New York Adunarea Generală a ONU, au dus la un pachet de sancțiuni care blochează 90% din exporturile Coreii de Nord – principala sursă de valută, care finanțează programul nuclear și balistic - și reduce substanțial aprovizionarea cu petrol și gaz a statului condus e Kim Jong Un. Pe de altă parte, acesta sfidează în continuare lumea nu numai printr-un nou test desfășurat vineri dimineață, ci și anunțând că-și dorește paritatea cu SUA în materie nucleară.

Reacțiile de condamnare sunt vehemente și unanime. Coreea de Sud a lansat propria sa rachetă cu rază scurtă într-un exercițiu derulat imediat, cât încă racheta nord-coreană era în zbor. De altfel, SUA a autorizat ridicarea restricțiilor privind categoria de rachete aflate la dispoziția Coreii de Sud și a Japoniei, acestea fiind limitate până recent la raza scurtă. În același timp, trebuie spus că testul nord coreean de vineri dimineața a mai făcut un pas înainte cu privire la racheta purtătoare cu cap nuclear, respectiv nu a mai fost lansată de pe sol, ca o rachetă clasică, ci de pe un purtător mobil, imitând lansarea și utilizarea armei de atac într-o agresiune de pe avion, vapor sau submarin. E un pas clar de escaladare a testului, iar declarațiile ulterioare ale liderului nord-corean sunt sfidătoare și iresponsabile, provocând reacțiile militare directe.

Astfel, nu numai că Kim Jong Un vorbește despre un pretins echilibru cu SUA, care să ducă la negocieri ulterioare, când va fi probată deja că deține arma cu întreaga tehnologie și capabilitate de a lovi SUA, ci a anunțat că dorește ca Washingtonul să nu mai îndrăznească să utilizeze amenințarea cu opțiunea militară și arată clar că, în ciuda valurilor de sancțiuni, Coreea de Nord tot obține arma nucleară capabilă să lovească de pe racheta balistică intercontinentală oriunde, pe teritoriul SUA.

O asemenea sfidare iresponsabilă e cu atât mai periculoasă cu cât SUA nu poate lăsa Coreea de Nord să atingă punctul de operaționalizare a unei asemenea capabilități, fapt ce ar deschide calea precedentului unui regim de a șantaja comunitatea internațională prin încălcarea acordurilor de neproliferare, iar opțiunile militare concrete par să fie spațiul real de recurs pentru reacția SUA chiar săptămâna viitoare. E adevărat că joi e planificată o nouă reuniune a Consiliului de Securitate pentru a analiza ultima sfidare și a lua măsuri. În același timp, SUA a considerat indecentă și jignitoare orice tentativă de a îndemna spre negocieri sau renunțarea la exerciții militare comune cu aliații săi din Asia de Sud Est contra unui moratoriu declarativ și neverificabil pe arma atomică a Coreii de Nord, variant propusă de Rusia. Ciudat este că Franța s-a alăturat Rusiei și Chinei în a îndemna la negocieri, după o discuție telefonică între președinții Vladimir Putin și Emmanuel Macron, dată publicității la Moscova. De partea cealaltă, atât Japonia cât și Coreea de Sud se pregătesc de soluția militară. Ultimul pas a fost cel anunțat de Seul care a comunicat, prin vocea Președintelui său - altfel deschis spre politica de conciliere și dialog în Campania electorală – care a anunțat că timpul dialogului și al negocierilor a trecut. Vom vedea eventuala rezoluție a Consiliului de Securitate de joi și substanța acestuia. Cu excepția unei reacții de ultimă oră a unui terț, opțiunea militară e iminentă.