Coreea de Nord, la un pas de război cu Coreea de Sud. Tensiunile escaladează

Coreea de Nord, la un pas de război cu Coreea de Sud. Tensiunile escaladează

Artileria nord-coreeană din proximitatea graniței cu Coreea de Sud a fost pusă în stare de alertă, conform anunțului guvernului de la Phenian, ca reacție la tensiunile provocate de dronele care ar fi survolat zona de frontieră. Potrivit presei de stat nord-coreene, acest ordin vine în contextul escaladării tensiunilor în regiune, Phenianul susținând că aparatele de zbor ar fi trimise de Coreea de Sud.

Coreea de Nord, la un pas de război cu Coreea de Sud. Tensiunile escaladează

Dezertorii nord-coreeni care au ajuns în Coreea de Sud, alături de activiști locali, trimit deseori ajutoare în Nord sau lansează pliante critice la adresa regimului Kim Jong Un. Aceste acțiuni sunt privite cu ostilitate de Phenian, care a acuzat armata sud-coreeană că permite astfel de activități provocatoare.

Ca reacție la aceste acte, Coreea de Nord a răspuns prin lansarea de baloane încărcate cu gunoaie peste graniță, într-un gest simbolic de sfidare către Sud. Aceste schimburi de acțiuni tensionează și mai mult relațiile deja fragile dintre cele două țări.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării nord-coreean, citat de agenția de știri KCNA, a declarat că Phenianul vede o probabilitate ridicată ca mai multe drone sud-coreene să fie trimise în capitală și a ordonat armatei să fie pregătită pentru orice eventualitate, inclusiv pentru escaladarea conflictului.

Kim Jong Un

Kim Jong Un. Sursa foto: Arhiva EVZ

Acuzații grave între Coreea de Nord și Coreea de Sud

Coreea de Nord a lansat acuzații la adresa Coreei de Sud, susținând că aceasta a trimis drone deasupra Phenianului în timpul nopții, atât săptămâna aceasta, cât și în săptămâna precedentă. Phenianul a subliniat că această acțiune reprezintă o provocare gravă și că necesită măsuri de represalii din partea sa.

Kim Yo Jong, influenta soră a liderului Kim Jong Un, a lansat sâmbătă un avertisment dur către Seul, vorbind despre o posibilă „calamitate teribilă” dacă astfel de acțiuni vor continua. Ea a declarat că armata sud-coreeană este responsabilă, sugerând că dacă nu poate identifica dronele, atunci a fost implicată fie direct, fie ca parte a unei conspirații cu alte organizații.

Armata sud-coreeană, prin Statul Major Interarme, a răspuns afirmând că nu poate confirma acuzațiile aduse de Nord. Kim Yo Jong a speculat, însă, că lipsa de claritate în declarațiile oficialilor militari sud-coreeni ar fi un indiciu că aceștia ar fi fost fie principalii vinovați, fie complici în incidentul respectiv.

„Dacă armata a stat deoparte în timp ce propriii cetățeni au folosit drone, un instrument militar multifuncțional recunoscut pe scară largă, pentru a încălca suveranitatea unei alte țări, crescând astfel riscul unui conflict armat cu un potențial adversar, acest lucru ar echivala cu un consimțământ intenționat și complicitate”, a declarat sora lui Kim Jong Un.

„În momentul în care o dronă sud-coreeană va fi descoperită din nou pe cerul de deasupra capitalei noastre, se va produce cu siguranță o calamitate teribilă. Personal, sper ca acest lucru să nu se întâmple”, a avertizat Kim Yo Jong, potrivit Reuters.

Tensiunile dintre cele două state se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimii ani

Tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au crescut semnificativ în ultimele luni, pe fondul intensificării testelor cu rachete ale Phenianului și a exercițiilor militare comune desfășurate de Seul împreună cu Statele Unite. Această atmosferă tensionată a fost agravată și de utilizarea campaniilor de propagandă și război psihologic, amintind de tacticile din perioada Războiului Rece, menite să submineze moralul și să amplifice starea de nesiguranță între cele două națiuni.

Revista presei