Programul de înarmare nucleară din Coreea de Nord, finanțat de atacurile cibernetice
- Alexandru Sălăvăstru
- 11 februarie 2024, 12:35
Raportul observatorilor ONU ar arăta că atacurile asupra companiilor de criptomonede au contribuit la dezvoltarea programului de înarmare nuclear al țării.
Observatorii ONU investighează zeci de presupuse atacuri cibernetice ale Coreei de Nord, care au adus trei miliarde de dolari la bugetul țării. Banii sunt folosiți pentru a ajuta Coreea de Nord în cadrul programului nuclear de înarmare al țării, potrivit unor informații dintr-un raport al ONU.
Coreea de Nord și atacurile hackerilor în piața criptomonedelor
Phenianul a negat acuzațiile de atacuri cibernetice țintite pe piața criptomonedelor:
„Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a continuat să încalce sancțiunile Consiliului de Securitate", a raportat un grup de observatori independenți ai sancțiunilor către un comitet al Consiliului de Securitate.
În prezent sunt investigate 58 de presupuse atacuri:
„Echipa investighează 58 de presupuse atacuri cibernetice ale RPDC asupra unor companii legate de criptomonede între 2017 și 2023, în valoare de aproximativ trei miliarde de dolari, care se pare că ajută la finanțarea dezvoltării de arme de distrugere în masă", potrivit observatorilor, care raportează de două ori pe an consiliului de securitate format din 15 membri.
Raportul ONU ar urma să fie făcut public luna aceasta sau la începutul lunii viitoare
Grupurile nord-coreene de hackeri sunt subordonate principalei agenții de informații externe a Phenianului:
„Tendințele includ țintirea de către Coreea de Nord a companiilor din domeniul apărării și a lanțurilor de aprovizionare, precum și partajarea din ce în ce mai frecventă a infrastructurii", au spus observatorii, potrivit Reuters.
Coreea de Nord „a continuat să dezvolte arme nucleare și a produs materiale nucleare fisionabile, deși ultimul său test nuclear cunoscut a avut loc în 2017".
Phenian a continuat lansările de rachete balistice
Coreea de Nord a pus un satelit pe orbită și a adăugat un "submarin tactic de atac nuclear" la arsenalul său.
Țara are de mult timp interdicția de a efectua teste nucleare și lansări de rachete balistice. Interdicția a fost pusă de către Consiliul de Securitate format din 15 membri.
Din 2006, țara face obiectul sancțiunilor ONU, pe care consiliul le-a întărit în mod repetat pentru a încerca să taie finanțarea pentru dezvoltarea de arme de distrugere în masă (ADM).
Este puțin probabil să fie luate alte măsuri împotriva Coreei de Nord.
Moscova s-a angajat să îmbunătățească relațiile cu Phenianul
De asemenea, Moscova și Phenian s-au angajat în 2023 să aprofundeze relațiile militare. SUA au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, lucru pe care Coreea de Nord și Rusia l-au negat:
"Grupul de experți investighează rapoartele din partea statelor membre cu privire la livrările de către RPDC de arme convenționale și muniții care contravin sancțiunilor", au scris observatorii sancțiunilor.
Țara a impus o izolare strictă în timpul pandemiei de coronavirus care i-a redus comerțul și accesul la ajutor, dar a început să se redreseze în ultimul an:
"Volumul total al comerțului înregistrat în 2023 a depășit volumul total din 2022, însoțit de reapariția unei mari varietăți de bunuri de consum străine, dintre care unele ar putea fi clasificate ca articole de lux", au mai scris aceștia.
Vânzarea sau transferul de articole de lux către Coreea de Nord a fost interzisă
În conformitate cu sancțiunile ONU impuse în 2017, toate țările au fost, de asemenea, obligate să repatrieze nord-coreenii care lucrează în străinătate pentru a-i împiedica să câștige valută pentru regimul lui Kim Jong-un:
"Grupul a investigat rapoartele privind numeroși cetățeni ai RPDC care lucrează în străinătate și care obțin venituri prin încălcarea sancțiunilor, inclusiv în sectoarele tehnologiei informației, restaurantelor și construcțiilor", au scris observatorii sancțiunilor.