Coreea de Nord face paradă de rachete nucleare și drone. Kim Jong-un le-a scos la vedere

Sursa: Arhiva EVZ

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat rachete cu capacitate nucleară și noi drone de atac în cadrul unei mari parade militare în capitala Pyongyang.

Kim a supervizat joi seară parada pentru a marca „Ziua Victoriei”, numele dat de Coreea de Nord pentru încheierea ostilităților în Războiul Coreean din 1950-53, în timp ce era însoțit de delegații în vizită din China și Rusia. La paradă au fost prezentate rachetele balistice intercontinentale Hwasong-17 și Hwasong-18 ale Coreei de Nord și un survol al unor noi drone de atac și de spionaj, a relatat vineri agenția oficială de știri Korean Central News Agency (KCNA).

„Avioane strategice de recunoaștere fără pilot și drone de atac multifuncționale nou dezvoltate [...] au zburat în demonstrații în timp ce se roteau pe cer deasupra [Pieței Kim Il Sung], dublând bucuria oamenilor care sărbătoreau”, a precizat KCNA.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și oficialul partidului de guvernământ chinez Li Hongzhong, primii demnitari străini care au vizitat Pyongyang de la pandemia COVID-19, au urmărit parada alături de Kim Jong-un de la un balcon cu vedere spre capitală. Presa de stat nord-coreeană a declarat anterior că Shoigu și Kim au vizionat împreună o expoziție militară și au purtat discuții pe teme militare legate de „mediul de securitate regional și internațional”.

Coreea de Nord, preocupată doar de armament nuclear

„Reprezentarea Chinei la parada rachetelor cu capacitate nucleară din Coreea de Nord ridică întrebări serioase cu privire la faptul că Beijingul permite amenințările Pyongyangului la adresa securității globale”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha din Seul.

„Având în vedere nevoia Rusiei de muniție pentru războiul său ilegal din Ucraina și disponibilitatea lui Kim Jong Un de a-i oferi personal ministrului rus al apărării un tur al expoziției de armament din Coreea de Nord, statele membre ale ONU ar trebui să sporească vigilența în ceea ce privește observarea și sancționarea încălcărilor sancțiunilor.”

Cea mai recentă demonstrație de putere militară a lui Kim vine într-un moment de tensiuni ridicate în Peninsula Coreeană. Coreea de Nord a efectuat teste repetate de armament în acest an, inclusiv mai multe lansări ale rachetei balistice intercontinentale Hwasong-18, pe care Pyongyangul a descris-o ca fiind cea mai puternică armă a sa de până acum.

Rusia și China sunt printre puținele țări care mențin relații de prietenie cu Nordul, care a fost puternic sancționat și cenzurat din cauza dezvoltării de arme nucleare și rachete.

Reacții de la Moscova și Beijing

Moscova și Beijingul au împiedicat eforturile conduse de Statele Unite în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite de a intensifica sancțiunile care vizează programele de înarmare ale Pyongyangului.

Nordul a susținut punctul de vedere al Rusiei cu privire la războiul din Ucraina, acuzând hegemonia occidentală că a forțat Moscova să întreprindă acțiuni militare pentru a-și proteja securitatea.

Administrația președintelui american Joe Biden a acuzat regimul Kim că a furnizat arme forțelor rusești din Ucraina, lucru pe care Pyongyangul l-a negat.

sursa: www.aljazeera.com