Coreea de Nord a confirmat vineri, că noul ambasador al Beijingului la Pyongyang și-a preluat postul în capitala țării, după o blocadă rigidă menținută de la începutul pandemiei.
Chinezul Wang Yajun este primul diplomat de rang înalt despre care presa de stat din Pyongyang a confirmat că a intrat în țară de la începutul anului 2020, au declarat analiștii. Joi, un oficial nord-coreean de rang înalt „a primit scrisori de acreditare din partea lui Wang Yajun, ambasadorul chinez în RPDC, la Sala de Adunări Mansudae” din Pyongyang, a relatat agenția oficială Korean Central News Agency.
RPDC - sau Republica Populară Democrată Coreeană - este numele oficial al Coreei de Nord. Beijingul este cel mai important aliat și cel mai important binefăcător economic al Coreei de Nord, relația lor fiind forjată în timpul vărsării de sânge din timpul Războiului din Coreea din anii 1950.
China reprezintă mai mult de 90% din comerțul Coreei de Nord, potrivit datelor compilate de Seul.
Țara înarmată nuclear se clatină din punct de vedere economic după blocada pe care și-a autoimpus-o din cauza coronavirusului - în timp ce se străduiește să facă față penuriei de alimente - și a reînceput comerțul transfrontalier cu Republica Populară China abia anul trecut.
Wang a fost inițial numit în postul său actual în 2021, dar sosirea sa a fost amânată din cauza restricțiilor pandemice de frontieră impuse de Pyongyang.
„Acest lucru poate fi văzut ca un semn că Pyongyang a început efectiv să-și redeschidă granița”, a declarat pentru AFP Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-Coreene din Seul.
„Începând de la Wang, ne putem aștepta ca Nordul să primească treptat trimiși din Rusia, apoi pe cei din partea organizațiilor internaționale.” Detașarea lui Wang vine în contextul în care Pyongyang își intensifică amenințările nucleare, după ce liderul Kim Jong Un a cerut o creștere „exponențială” a producției de arme.
Washingtonul, Tokyo și Seulul s-au aliat
Ca răspuns, Washingtonul, Tokyo și Seulul au intensificat cooperarea în domeniul apărării, organizând exerciții militare comune cu avioane nedetectabile avansate și active strategice americane de profil înalt.
Oficialii de la Seul și Washington au avertizat încă de la începutul anului 2022 că este posibil ca Coreea de Nord să se pregătească să efectueze al șaptelea său test nuclear. „Sosirea lui Wang arată cu siguranță că Pyongyang își prioritizează relația cu Beijingul”, a declarat pentru AFP An Chan-il, un transfug devenit cercetător care conduce Institutul Mondial pentru Studii nord-coreene.
„Pyongyang vrea cu siguranță să facă un test nuclear, dar nu într-o măsură în care să își jignească cel mai mare binefăcător economic”, potrivit Insider Paper.