Satelitul de spionaj lansat de Coreea de Nord a creat panică. Autoritățile au încurcat alertele

Satelitul de spionaj lansat de Coreea de Nord a creat panică. Autoritățile au încurcat alerteleSatelit. Sursa foto: Dreamstime.com

Coreea de Nord a lansat ceea ce pretinde a fi un satelit de spionaj , a anunțat miercuri dimineață armata sud-coreeană. Acest lucru a provocat confuzie la Seul, unde orașul a emis pentru scurt timp un avertisment de evacuare din greșeală.

Coreea de Nord confirmase marți că plănuia să lanseze ceea ce a numit „satelitul de recunoaștere militară nr. 1” înainte de 11 iunie, după ce anunțase deja Japonia despre planurile sale cu o zi înainte.

Phenianul a tras „ceea ce spune că este un vehicul de lansare spațială” spre sud, a declarat Statul Major inter-arme de la Seul, fără a da alte detalii.

La scurt timp după aceea, o alertă prin SMS a spus: „Cetățeni, vă rugăm să vă pregătiți să evacuați și să permiteți copiilor și persoanelor în vârstă să evacueze primele”, în timp ce o sirenă de raid aerian a sunat în centrul Seulului.

La câteva minute după aceea, Ministerul de Interne din Seul a declarat că alerta a fost „emisă în mod incorect”.

Șeful Statului Major a declarat că proiectilul a zburat deasupra Mării Galbene și nu a afectat zona metropolitană a Seulului, a relatat Yonhap.

Satelitul va fi folosit pentru spionaj

Coreea de Nord a declarat marți că noul său satelit de spionaj va fi „indispensabil pentru a urmări, monitoriza... și a face față în avans, în timp real, actelor militare periculoase ale SUA și ale forțelor sale vasale”.

Criticând exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud, inclusiv exercițiile militare de mare amploare cu focuri reale în curs de desfășurare, un oficial militar nord-coreean de rang înalt a declarat că Phenianul simte „nevoia de a extinde mijloacele de recunoaștere și de informare și de a îmbunătăți diverse arme defensive și ofensive”, a relatat presa de stat.

Phenianul, care în mod obișnuit nu avertizează în avans cu privire la lansările de rachete, este cunoscut pentru faptul că informează organismele internaționale cu privire la planuri de lansare de sateliți pretinși pașnici.

Luni, Phenianul a anunțat Japonia că va lansa o rachetă între 31 mai și 11 iunie.

Tokyo și Seul critică dur planul Coreei de Nord

Tokyo și Seulul au criticat vehement lansarea propusă, despre care au spus că ar încălca sancțiunile ONU, care interzic Phenianului orice teste care utilizează tehnologia rachetelor balistice.

Deoarece rachetele cu rază lungă de acțiune și lansatoarele spațiale împărtășesc aceeași tehnologie, analiștii spun că dezvoltarea capacității de a plasa un satelit pe orbită ar oferi Phenianului o acoperire pentru testarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) interzise.

În 2012 și 2016, Phenianul a testat rachete balistice pe care le-a numit lansări de sateliți. Ambele au zburat deasupra regiunii Okinawa din sudul Japoniei.

Japonia a activat pentru scurt timp miercuri dimineață sistemul său de alertă pentru rachete pentru regiunea Okinawa, oprindu-l după aproximativ 30 de minute.

Coreea de Nord investește masiv în dezvoltarea militară

De când diplomația s-a prăbușit în 2019, Coreea de Nord a dublat dezvoltarea militară, efectuând o serie de teste de armament interzise, inclusiv testarea mai multor rachete balistice intercontinentale.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat anul trecut că țara sa este o putere nucleară „ireversibilă” și a făcut apel la o creștere „exponențială” a producției de arme, inclusiv a celor nucleare tactice.

Luna aceasta, Kim a inspectat primul satelit militar de spionaj al țării, în timp ce era pregătit pentru lansare, și a dat undă verde pentru „planul său viitor de acțiune”.

În 2021, Kim identificase dezvoltarea unor astfel de sateliți ca fiind un proiect-cheie de apărare pentru armata nord-coreeană.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a condamnat la începutul acestei săptămâni planul de lansare, afirmând că „așa-numita „lansare de satelit” reprezintă o încălcare gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU care interzic toate lansările care utilizează tehnologia rachetelor balistice”.

„Dacă RPDC va continua în cele din urmă cu lansarea, va trebui să suporte prețul și durerea pe care le merită.” (Bibliografie: Insider Paper).

Ne puteți urmări și pe Google News