Corectitudinea socială din mediul digital și bucuria unei vieți digitale mai bune

Corectitudinea socială din mediul digital și bucuria unei vieți digitale mai bune Sursa Foto: Arhiva EVZ

În prezent, 95% din populația lumii trăiește în zone ce dispun de o conexiune cel puțin 2G oferită de rețeaua mobilă.

În timp ce creșterea rapidă a accesului la internet și a conectivității a deschis calea dezvoltării economiei digitale globale, există diferențe semnificative rezultate din lipsa abilităților digitale atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare.

În zonele cu un grad ridicat de digitalizare, studenții pot accesa resurse educaționale masive, cum ar fi cursuri de la profesori și exerciții online, prin intermediul internetului. Pentru studenții din zonele mai puțin dezvoltate, învățarea tradițională la clasă este în continuare principalul canal ce îi ajută la dobândirea cunoștințelor, ceea ce va spori și mai mult inegalitatea existentă în prezent în ceea ce privește oportunitățile educaționale.

Companiile pot obține un avantaj competitiv pe piață prin intermediul transformării digitale. De exemplu, întreprinderile pot construi fabrici automatizate si digitalizate pentru a-și eficientiza producția și pot folosi comerțul electronic pentru a-și spori capacitățile de extindere a piețelor interne și internaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, companiile tradiționale se bazează încă pe dotările tradiționale de resurse, cum ar fi avantajul costului forței de muncă și avantajul resurselor naturale, ceea ce le face să fie plasate pe o poziție joasă din punct de vedere al concurenței globale din era economiei digitale. La nivel global, procesul de transmitere a tehnologiei digitale este, de asemenea, procesul de acumulare a bogăției globale.

Creșterea rapidă a giganților internetului, precum Microsoft și Google, a devenit un factor important pentru creșterea economică în țările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite. Cu toate acestea, țările în curs de dezvoltare sunt limitate de nivelul lor de dezvoltare economică și de tehnologiile digitale de care dispun.

Pe de o parte, este dificil pentru acestea să devină țări consumatoare de digital și să dispună de confortul producției generate de tehnologiile digitale. Pe de altă parte, este dificil pentru aceste țări să se transforme din consumatori digitali în producători, chiar dacă țara este în prezent un consumator digital.

Acest lucru pune țările în curs de dezvoltare într-o poziție foarte pasivă în distribuția dividendelor economiei digitale globale.

Reducerea decalajului digital și urmărirea echității în societatea digitală a devenit un subiect des întâlnit în societatea actuală.

În primul rând, trebuie să extindem acoperirea infrastructurii digitale. Pentru a obține conectivitate omniprezentă într-o țară, trebuie să ne asigurăm că infrastructura, acoperirea prin cablu și wireless, serviciile de telecomunicații și centrele de date sunt toate la locul lor.

Investițiile din partea guvernelor, companiilor, operatorilor de telecomunicații și a furnizorilor de cloud computing pot conduce la dezvoltarea rapidă a infrastructurii, platformelor și serviciilor IoT.

În al doilea rând, calitatea accesului la Internet și a capacității de transmisie a datelor ar trebui îmbunătățită și trebuie încurajată inovația și aplicarea tehnologiilor de comunicații în bandă largă și 5G pentru a îmbunătăți ratele de transmitere a datelor, a reduce latența, a economisi energie, a crește capacitatea sistemului și a oferi suport critic pentru învățare online, conferințe video, producție inteligentă și telemedicină.

În 2015, guvernul SUA a lansat un plan de îmbunătățire a vitezei rețelei pentru a dezvolta și extinde prototipul aplicației Internet de nouă generație pentru a crește rata rețelei de bandă largă existente la 1 Gbps. Alte inițiative includ analiza datelor mari, modelarea predictivă, dar și cercetarea și implementarea IoT. Scorul GCI (Global Connectivity Index Score) ridicat al Statelor Unite si potențialul țării de a face tranziția către o economie digitală au beneficiat de avansul acestor proiecte.

Oricine stăpânește informatizarea va prelua inițiativa. Construcția informațiilor digitale este condusă de dezvoltarea economică digitală, stimulează inovația și antreprenoriatul, consolidează cercetarea de bază privind tehnologiile informaționale și tehnologiile cheie, promovând continuu integrarea aprofundată a noilor tehnologii în afaceri și în economia reală, precum IoT, Big Data și inteligența artificială.

În același timp, economia digitală va crea noi tendințe în industrie și va genera transformare socială, promovând inovația și dezvoltarea vieții digitale. Este de așteptat ca informatizarea să aducă beneficii societății și oamenilor și să susțină continuu aspirațiile lor pentru o viață mai bună.