Corcodușele murate sau marinate, delicatese pe timp de iarnă. Două rețete pentru o savoare extraordinară

Sursa:bebebliss.ro

Mulți dintre noi am mâncat probabil compot de corcodușe sau dulceață din zarzăre. Aceste fructe sunt însă delicioase și pe post de murături. Este ideal să fie ușor picante și sunt perfecte alături de o friptură sau un aperitiv.

Dacă alegeți să puneți corcodușele la murat, este bine ca acestea să nu fie foarte coapte. Sunt ideale cele mai tari și acrișoare. Pentru un borcan aveți nevoie de 750 de grame de corcodușe, 250 de ml de oțet, 2-3 lingurițe rase de boabe de coriandru, 2-3 boabe de piper negru, câteva crenguțe de cimbru, 50 de grame de zahăr (două linguri) și 25 de grame de sare (o lingură).

Mod de preparare

Fructele se spală, se scurg și se curăță de frunze și codițe. Nu se scot sâmburii. Într-o cratiță, puneți la fiert 500 ml apă împreună cu oțetul, zahărul, sarea și condimentele. Puteți păstra o parte din crenguțele de cimbru pentru a le așeza proaspete în borcan.

Lăsați amestecul să dea în clocot, apoi puneți oala deoparte și lăsați să se răcească câteva minute. Așezați fructele în borcan, iar apoi turnați zeama peste ele. Puneți capacul și după câteva ore așezați borcanul în cămară. Corcodușele vor fi gata de consum într-o lună, potrivit savoriurbane.com.

Corcodușe marinate

Corcodușele pot fi și marinate pentru iarnă. Pot fi folosite atunci când gătiți anumite mâncăruri cărora vreți să le dați o savoare deosebită sau pot fi servite ca și garnitură. Corcodușele marinate sunt tot un fel de murătură, doar că pentru această rețetă trebuie să alegeți zarzăre coapte, dar nu foarte moi. În plus, corcodușele marinate au o aromă mai deosebită decât cele murate.

Aveți nevoie de un kilogram de corcodușe, 200 de ml de oțet, 800 de ml de apă, 150 de grame de zahăr, o rădăcină de hrean, o căpățână de urturoi, o lingură de boabe de muștar, o foaie de dafin, un ardei iute (dacă preferați să fie picante) și o lingură de sare grunjoasă neiodată.

Rețetă savuroasă

După ce borcanele au fost sterilizate, se așează pe fundul lor câte o bucățică de hrean. Apoi se pun corcodușele, dar trebuie să aveți grijă să nu fie prea mult spațiu între ele. Nu trebuie însă să le turtiți. Se așează apoi usturoiul și ardeiul iute tăiat.

Marinata pentru corcodușe se prepară astfel: Într-o cratiță se pun la fiert apa, oțetul, sarea, zahărul și foaia de dafin. Se amestecă și se dă în clocot câteva minute. Soluția obținută se lasă la răcit, iar apoi se toarnă în borcane peste corcodușe. La final, se presară deasupra boabele de muștar. Se închid apoi borcanele și se lasă la marinat cel puțin o lună, potrivit prajituricisialtele.ro.