Cămătarul-colonel Corcodel, blindat de cardurile subordonaților datornici

Cămătarul-colonel Corcodel, blindat de cardurile subordonaților datornici

Jandarmii care se împrumutau de la „Banca Română de Comerț Corcodel” dădeau drept gaj mașini sau imobile, iar celor „creditați” cu sume mici li se oprea cardul de salariu și codul PIN

În situația când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului - existau situații în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajați MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem - care garanta pentru împrumut era reținut de către șeful Bazei de Administrare a Jandarmeriei, colonelul Marian Corcodel, care proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica și codul PIN, arată procurorii de la Parchetul General. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de către interpuși.

„De altfel, la nivel B.A.D. (n.r. – Baza de Administrare și Deservire) era răspândită expresia are cardul la Corcodel (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal Banca Română de Comerț Corcodel”, susțin anchetatorii într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În situația în care împrumuturile depășeau suma de 1.000 euro, pentru a-și asigura achitarea debitelor și a dobânzilor aferente, Corcodel solicita punerea la dispoziție a unor garanții mobiliare sau imobiliare și / sau încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată (adică împrumutul plus dobânda aferentă), fiind disimulate activitățile de cămătărie.

„Ca garanții mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, iar imobiliare – case, apartamente, suprafețe de teren – cu o valoare de minim 2-3 ori față de cea a împrumutului”, mai arată procurorii în documentul citat.