Femei însărcinate supraponderale din patru orașe britanice au început să ia pastile pentru diabet, în cadrul unui proiect-pilot menit să reducă rata obezității, scrie "Daily Mail".
Doctorii care au elaborat controversatul program susțin că obezitatea la femeile însărcinate a atins cote îngrijorătoare și că trebuie acționat imediat pentru a proteja copiii din viitor.
Dacă experimetul va avea succes, tratamentul poate fi disponibil viitoarelor mame cu probleme de greutate în cel mult cinci ani. 400 de femei însărcinate din Liverpool, Coventry, Sheffield și Edinburgh au început să ia metformină, o substanță folosită de decenii în tratamentul obezității, și considerată sigură pentru perioada sarcinii.
În Marea Britanie, numărul "bebelușilor-sumo", așa cum au fost denumiți în presă, a crescut cu 50% în ultimii cinci ani. Asta în condițiile în care peste 15 procente dintre femeile însărcinate sunt obeze, lucru care poate duce la moartea prematură a bebelușului sau a mamei și la alte complicații în timpul nașterii.
Bebelușii grași sunt predispuși să se dezvolte în adulți supraponderali, lucru care sugerează că obezitatea ar putea fi controlată încă din uter.