Copiii supradotaţi, ajutaţi de la grădiniţă până la doctorat
- Adam Popescu
- 14 iunie 2010, 00:03
O sută dintre copiii cu o inteligenţă peste medie vor intra într-un program Rotary International prin care să li se asigure educaţia, până la doctorat.
Jumătate dintre copiii supradotați din România trăiesc în mediul rural, fără a avea acces la școli pe măsura potențialului lor. Concluzia aparține organizației internaționale Rotary care a anunțat că se va implica din acest an în a le asigura câtorva dintre aceștia educația până la doctorat.
Astfel, fiecare din cele 94 de cluburi Rotary din Districtul România-Republica Moldova a identificat câte unul-doi copii din comunitatea respectivă, cărora să le asigure un astfel de tutoriat. Ajutor pe termen lung „Mai mult de jumătate din populația României locuiește în mediul rural. Practic, jumătate din copiii supradotați se găsesc în mediul rural și nu pot ieși de acolo. Un proiect pe care l-am început este acela de a asigura unora dintre aceștia un traseu complet în școli adevărate, până la doctorat. Acest proiect nu are voie să se oprească pentru că nu există o dezamăgire mai mare pentru un copil decât să-l așezi la un moment dat la loc, în mediul lui”, a explicat Daniel Condurache, actualul guvernator al Districtului 2241 România-Republica Moldova.
Anunțul a fost făcut astăzi, la aniversarea a zece ani de la oficializarea Districtului, printre invitați numărându-se și Carlo Ravizza, președintele sub mandatul căruia s-a înființat acesta.
Creată în 1905 în SUA, ca o rețea de business care s-a implicat ulterior în proiecte umanitare, Rotary are în prezent 1,2 milioane de membri în 200 de țări. Așa cum a anunțat Ravizza, intenția organizației este să se extindă, mai ales în China.
În România, Districtul are 2800 de membri între astronautul Dumitru Prunaru, muzicienii Nicu Alifantis și Berti Barbera, consilierul BNR Eugen Rădulescu, politicieni ca Vasile Pușcaș, Cristian Boureanu și Relu Fenechiu, Mihaela Vosganian și Adriana Iorgulescu, soțiile foștilor miniștri PNL Varujan Vosganian respectiv Adrian Iorgulescu, sau creatoarea de modă Irina Schrotter.