Copiii sub 16 ani ar putea fi vaccinaţi anti-Covid-19 de luna viitoare. Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă

Deschiderea 'Maratonului vaccinarii - Editia Bucuresti' (7-9 mai), la Sala Palatului din Capitala.

Copiii sub 16 ani ar putea fi vaccinaţi împotriva noului coronavirus de luna viitoare. Anunţul a fost făcut de coordonatorul campaniei naționale de imunizare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a anunţat, vineri, la Târgu-Mureş.că este posibil ca Agenţia Europeană a Medicamentului să acorde în luna iunie autorizarea pentru vaccinarea anti-Covid a copiilor sub 16 ani.

Ofiialul a precizat că este posibil ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să acorde, luna viitoare, autorizarea vaccinării acestei categorii de vârstă.

Procesul de vaccinare la această categorie va demara imediat după autorizarea EMA

„Este important să avem autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Posibil ca în următoarea lună să se acorde această autorizare, moment de la care avem deja suficiente doze şi putem începe fără întârziere acest proces de vaccinare folosind logistica actuală, organizarea actuală. Nu văd un impediment în a avea o activitate continuă care să permită şi accesul acestei grupe de vârstă la vaccinare”, a precizat medicul într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş.

Peste 300 de voluntari, circa 3.000 de doze de vaccin Pfizer şi 10 fluxuri de vaccinare cu o capacitate de aproximativ 100 de persoane pe oră sunt pregătite pentru maratonul „Mureşul se Vaccinează”, care se derulează. de vineri până duminică, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Vaccinurile Pfizer și Moderna, eficiente împotriva variantei indiene. Anunțul EMA

Informaţiile analizate de specialiştii din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului referitoare la eficienţa vaccinurilor Pfizer şi Moderna împotriva variantei indiene a Covid-19 sunt ”încurajatoare”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul EMA pentru riscuri vaccinale şi ameninţări biologice, Marco Cavaleri.

Totodată, Cavaleri s-a arătat optimist în legătură cu capacitatea vaccinurilor AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care funcţionează pe bază de adenovirus, de a proteja împotriva acestei variante a SARS-CoV-2. Totuşi, EMA aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca, informează Agerpres.

Varianta B.1.617, detectată prima dată în India în octombrie 2020, s-a răspândit până în prezent în 44 de ţări, a anunţat OMS. Recent, OMS a descris varianta indiană ca fiind „îngrijorătoare” din punct de vedere al contagiozităţii sale şi a inclus-o pe lista „variantelor care stârnesc îngrijorare”, alături de variantele apărute iniţial în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia. Acestea sunt considerate a fi deosebit de periculoase întrucât sunt mai contagioase, mai letale şi posibil mai rezistente la vaccinurile existente.