Preșcolarii ruși care frecventeazî grădinițele din Crimeea sunt chestionați de educatori despre ce povestesc părinții lor acasă sau dacă aceștia susțin operațiunea specială declanșată de Vladimir Putin în Ucraina. O simplă vorbă aruncată la întâmplare în fața unui copil, îi poate aduce celui în cauză până la 15 ani de închisoare.
O simplă afirmație făcută de un copil poate sta la baza unui dosar de urmărire informativă pe care agenți FSB îl deschid pe numele părinților suspecți. Cei care nu susțin ”operațiunea specială” declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, așa cum este numit războiul, pot fi condamnați cu până la 15 ani de închisoare.
Un deputat ucrainean, Aleksei Honciarenko, a postat pe canalul său de Telegram, singura modalitate de acces a rușilor cu lumea civilizată, un mesaj din care rezultă practica folosită și de oamenii lui Stalin, la marea epurare de dinaintea celui de-al doilea război mondial.
„Părinții „nesiguri” pot fi urmăriți penal pe baza unor simple declarațiile ale copiilor lor minori. Educatorii din Crimeea sunt obligați să poarte discuții explicative cu copiii despre faptul că în Ucraina are loc o «operațiune specială» și că Rusia luptă împotriva «naziștilor». Mai mult, micuții sunt puși să deseneze postere omagiale, de susținere a lui Vladimir Putin, desigur, însoțind totul cu simbolul Z”, a scris Honciareko, fost președinte al Consiliului Regional Odessa și lider al organizației publice „Calitatea vieții”.
70 la sută dintre ruși susțin operațiunea specială
În Rusia, majoritatea rușilor de rând susțin operațiunea specială, așa cum a fost botezată de către autoritățile ruse, acțiunea militară din Ucraina.
Sondajele de opinie arată că peste 70 la sută din ruși susțin atacul Ucrainei, lansat de Putin pe data de 24 februarie 2022. În grădinițele și școlile din Rusia apar tot mai multe exemple de ”susține” a armatei ruse. Copiii sunt fotografiați cu litera Z, folosită de armata rusă, ca semn de recunoaștere în acțiunile sale în Ucraina.
Este clar însă că autoritățile ruse nu au încredere în propriul popor, pe care îl controlează prin orice metodă, inclusiv prin discuțiile purtate de educatori cu copii de grădiniță sau prin legi care le pot aduce contestarilor până la 15 ani de închisoare. În Rusia, folosirea în public a cuvântului război îi poate aduce celui în cauză o condamnare severă.