Copiii expuși la plumb și zinc în timpul sarcinii au șanse mari să facă autism
- Dana Lascu
- 3 iunie 2017, 10:23
Expunerea fătului la metale precum plumbul și zincul în timpul sarcinii crește mult riscul unui copil de a dezvolta autism, arată un nou studiu. Este primul studiu concret care arată impactul pe care-l are mediul asupra riscului de a face autism.
Cercetătorii din New York au analizat dinții a 16 perechi de gemeni identici și fraterni din Suedia. Dinții sunt ca „niște hard drive-uri biologice”, iar cel puțin un frate din fiecare pereche analizată a fost diagnosticat cu autism până la vârsta de 18 ani.
„O mare parte din cercetare a identificat factori genetici care nu pot fi schimbați de factorii de mediu”, a spus Dr. Manish Arora de la Școala de Medicină Icahn de la Muntele Sinai din New York, potrivit DailyMail Online.
Studiul este un pas important în înțelegerea factorilor de risc modificabili, cum ar fi expunerea la poluanții de mediu și deficiențe alimentare în cele mai sensibile perioade, atunci când aceste expuneri sunt dăunătoare, a completat specialistul.
Pentru comparație, cercetătorii au analizat și dinții a 22 de perechi de gemeni care se dezvoltă normal.
Practic, un nou strat de dinte se formează în fiecare săptămână în timpul dezvoltării fătului și al copilăriei. Fiecare strat nou este unic și împreună, în timp, oferă o evidență a expunerii la diferite substanțe chimice.
„Dinții sunt ca niște unități biologice - informațiile sunt în mod constant capturate în inelele lor de creștere, începând cu dezvoltarea prenatală”, a spus Arora „Prin descoperirea informațiilor din dinți, putem reconstrui ceea ce un individ a trăit în uter și în copilărie".
Echipa de cercetători a găsit diferențe semnificative în absorbția de metale între gemeni cu ASD și frații lor sănătoși în anumite puncte în dezvoltare, se arată în Nature Communications.
La sfârșitul sarcinii și în primele luni de după naștere, de exemplu, dinții copiilor cu ASD au prezentat o absorbție mai mare a plumbului și o absorbție mai mică a nutrienților esențiali mangan și zinc. Mai mult, la trei luni după naștere, cantitatea de metale toxice din dinți ar putea prezice severitatea autismului la vârste cuprinse între opt și zece ani.
Cercetătorii nu au aflat deocamdată dacă timpul de expunere a unui făt la substanțe nocive sau modul în care organismul lui le absoarbe și le prelucrează influențează cantitatea de metale toxice și substanțe nutritive din dinți.
„Este important să ne amintim că există un drum lung de parcurs înainte ca rezultatele acestui studiu să fie utile familiilor și pacienților individuali. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care substanțele nutritive, toxinele și genele se dezvoltă și contribuie la dezvoltarea autismului”, a declarat coautorul de studiu Abraham Reichenberg.