Copiii din tabară de la Fundata, județul Brașov, au ajuns la spital. Motivul este o toxiinfecție alimentară severă
- Mihai Soica
- 27 iunie 2023, 19:43
Reprezentanții ISU Brașov au fost solicitați să intervină la un caz grav, care s-a petrecut în cursul zilei la Fundata, acolo unde a fost organizată o tabără pentru elevi. Din primele informații, mai mulți micuți au ajuns la spital cu simptome de severe de toxiinfecție alimentară.
Mai mulți copii care se aflau în tabăra de la Fundata au început să se simtă rău, și să acuze dureri abdominale, grețuri și vărsături.
Apelul la 112 a fost făcut de unul dintre profesorii însoțitori, în cel mai scurt timp fiind mobilizate la tabăra de elevi importante forțe de intervenție medicală, două ambulanțe de la Serviciul Județean de Ambulanță Brașov, două ambulanțe de la SMURD și o alta pentru victime multiple de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov.
”Am fost anuntati că un grup de copii cazaţi la un complex turistic din localitatea Fundata prezintă probleme medicale (dureri abdominale, greţuri, vărsături). La faţa locului s-au deplasat 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 2 echipaje SMURD si 2 ambulanţe SAJ”, anunţă ISU Braşov
39 elevi prezentau simtome
Medicii care au intervenit la fața locului au ajuns la concluzia că din cei 39 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani, 11 prezentau simptome grave și a fost luată decizia de a fi transportați la spital unde să primească tratament de specialitate pentru astfel de cazuri.
În prima fază 11 dintre copii au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, iar mai apoi, alți cinci, au fost transportați la Spitalul de Pediatrie din Brașov. anunţă ISU Braşov.
Ce este o toxiinfecție alimentară
Medicii infecționiști susțin că toxiinfectia alimentara este o boală care apare din cauza consumului de alimente sau apă, contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice.
De asemenea, tratamentul bolii depinde de gravitatea simptomelor prezentate de pacient. Pentru cazurile unde medicii decid internarea, este nevoie de administrarea de antibiotice sau antiparazitare, precum și perfuzii intravenoase care să ducă la o reechilibrare rapidă a pacientului.
Printre cei mai frecvenți agenți patogeni care duc la apariția unor toxiinfecții alimentare este salmonella, care are ca mod de debut simptome de genul diaree, febră, crampe abdominale sau vărsături.
Medicii mai susțin că infecția cu salmonella se datorează unor alimente, precum carnea crudă sau insuficient gătită, dar și fructele și legumele.