Un nou sistem inaugurat ieri le permite cardiologilor români să ceară a doua opinie unor specialişti din Marea Britanie sau Grecia.
Copiii cu malformaţii cardiace congenitale pot fi diagnosticaţi mai uşor cu ajutorul unui nou sistem care le permite medicilor de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti să facă un schimb de date prin videoconferinţă cu specialişti de la spitalele Royal Brompton din Londra şi Saint Sofia Children’s Hospital din Atena. Sistemul a fost lansat ieri, iar primul copil care a beneficiat de o consultaţie virtuală are doi ani şi suferă de mai multe malformaţii. Anual, aproximativ 1.550 de copii din România sunt diagnosticaţi cu boli cardiace congenitale complexe care necesită intervenţie medicală. Doar 100 primesc însă tratamentul de care au nevoie din cauza lipsei doctorilor şi a dotărilor necesare unor operaţii complexe pe inimă. Diagnosticul poate fi pus într-o oră
Sistemul de videoconferinţă le va permite medicilor cardiologi pediatri să pună într-un timp mai scurt un diagnostic copiilor cu malformaţii cardiace congenitale. Medicii români le pot arăta specialiştilor britanici şi greci rezultatele ecografiilor, CT-urilor şi RMN-urilor. Consultaţiile pot dura o oră, dar se pot extinde şi la o zi dacă este vorba despre cazuri mai complexe. „Există cinci boli de inimă congenitale complexe care, dacă nu se operează în primele şapte zile de la naştere, duc la moartea bebeluşului: transpoziţia de vase mari, ventricul unic, canal arterial malign, cuartaţia de aortă de tip infantil şi retur venos pulmonar anormal“, a explicat Coriolan Ulmeanu, managerul Spialului „Grigore Alexandrescu“ din Capitală. Primul copil cu malformaţii, consultat prin videoconferinţă
Primul copil care a beneficiat ieri de o consultaţie virtuală are doi ani şi a fost diagnosticat de medicii români cu sindrom plurimalformativ. Copilul nu aude, nu vede şi suferă de malformaţii de cord complexe. „În cadrul plurimalformaţiilor apar şi malformaţii pulmonare. Copilul este dependent de oxigen şi a făcut o infecţie foarte gravă. În plus, are greutatea unui copil de şase luni“, a spus Viorela Niţescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu“. Medicii britanici au confirmat diagnosticul în aproximativ o oră, iar micuţul urmează să mai facă un test pentru a vedea dacă suportă o intervenţie chirurgicală.
Anual, aproximativ 1.550 de copii sunt diagnosticaţi cu boli cardiace congenitale complexe care necesită intervenţia medicilor. Dintre aceştia doar 100 sunt trataţi în Cluj, Timi- şoara, Târgu-Mureş şi Bucureşti, pentru că există prea puţini specialişti. Comparativ, în Grecia, sunt trataţi aproape jumătate din totalul copiilor bolnavi. În prezent, în Spitalul „Grigore Alexandrescu“ sunt internaţi 11 bebeluşi cu malformaţii cardiace.
DOAR PROIECTE
Nu avem clinici de cardiologie infantilă
În România nu există o clinică specială de cardiologie unde copiii să fie diagnosticaţi şi operaţi, micuţii cu malformaţii congenitale fiind trataţi în secţiile din diferite spitale pentru adulţi din ţară. O clinică special destinată copiilor cu probleme cardiace ar fi trebuit să fie construită în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti, dar proiectul a rămas nefinalizat. În cadrul clinicii ar fi trebuit să existe o secţie de cardiologie pediatrică, o secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică şi alta de medicina adolescentului.
Radu Ciudin, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu“ din Bucureşti: "Anual, aproximativ 1.550 de copii din România sunt diagnosticaţi cu boli cardiace congenitale complexe care necesită intervenţii chirurgicale. Doar 100 dintre aceştia sunt operaţi."