Copiii cred că din cauza lor divorţează părinţii

Copiii cred că din cauza lor divorţează părinţii

Un băieţel din Teleorman s-a spânzurat din cauza dorului de mamă. Psihologii spun că părinţii care se despart trebuie să le explice copiilor că nu e vina lor.

Un copil de 11 ani şi-a pus capăt zilelor din cauza dorului de mamă. Băieţelul din Pătroaia Vale, judeţul Teleorman, n-a suportat gândul că părinţii săi au divorţat. Mai mult, mama lui, care plecase de acasă şi s-a căsătorit cu un alt bărbat, nu-l mai vizitase de foarte mult timp. "Copilul a fost descoperit de sora lui, în vârstă de 10 ani. Din primele informaţii rezultă că cei doi fraţi erau singuri acasă, tatăl lor era plecat la muncă în Piteşti, iar motivul l-ar reprezenta dorul faţă de mama lui", a declarat agentul Raluca Trandafir, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa.

Trebuie să ştie că are în continuare o mamă şi un tată

Psihologii spun că băieţelul suferea din cauza despărţirii părinţilor şi că, de cele mai multe ori, copiii sunt principalele victime ale divorţului. Dincolo de procesul de custodie şi de tranşarea partajului în instanţă, micuţul nu trebuie ignorat, ci privit cu cea mai mare atenţie.

"Când părinţii divorţează, copiii se învinovăţesc şi cred că din cauza lor se întâmplă lucrul acesta. Sunt inconştienţi, nu-şi dau seama. Indiferent de vârstă, părinţii ar trebui să le explice că există o problemă între ei care nu are nicio legătură cu micuţii", a explicat psihologul Laura Melniciuc.

Important, a mai precizat specialistul, e ca celor mici să li se explice că relaţia părinţilor cu ei rămâne aceeaşi şi să le dea siguranţa că vor avea în continuare o mamă şi un tată: "Cel mai bine ar fi să li se dea impresia că sunt împreună, pentru a avea garanţia că vor fi iubiţi în continuare la fel de mult şi de unul şi de celălalt".

Întârzierile la vizite pot fi interpretate ca un abandon

În perioada de după divorţ, părintele care pleacă de acasă trebuie să fie foarte atent. "Cu cât îşi vizitează mai des copilul, cu atât e mai bine. De asemenea, trebuie maximă atenţie în ceea ce priveşte întârzierile la vizite. Trebuie evitate, pentru că, fiind foarte sensibil din punct de vedere psihic în această perioadă, micuţul le-ar putea intepreta ca pe un abandon", a mai sfătuit psihologul. Părinţii trebuie să fie foarte atenţi la modul cum se comportă copii lor, la schimbările de atitudine, la ameninţările cu sinuciderea, spuse chiar şi în glumă.

Psihologii au identificat şi câteva situaţii în care familia trebuie să se pună în gardă şi să aibă o atenţie maximă asupra copiilor.

O tentativă anterioară de suicid. Acest lucru reprezintă un risc foarte mare de a se repeta. Trebuie să fie atenţi la detalii minore, precum scăderea bruscă în greutate, înfometarea sau consumul exagerat de pastile sau alte substanţe;

Depresia. Îţi poţi da seama dacă copilul tău are probleme de acest gen atunci când mănâncă din ce în ce mai rar sau chiar refuză mesele. De asemenea, nu se concetrează, la şcoală nu mai dă randament, e apatic, dezinteresat de activităţile care îi făceau plăcere, e mereu trist, apatic;

Ameninţările cu sinuciderea. Mesaje precum "nu vreau să mai trăiesc" sau "m-am săturat de lumea asta" sunt de multe ori interpretate ca fiind şantaj emoţional. Nu trebuie ignorate şi e nevoie să fie analizate cu mare atenţie care este motivul acestor afirmaţii.

ALTE CAZURI ANUL ACESTA

Un copil din Iaşi a clacat psihic de frica unor pedepse la şcoală

25 ianuarie. Un copil în vârsă de 14 ani, elev în clasa a VIII-a la o şcoală din comuna ieşeană Stolniceni Prăjescu, a fost găsit spânzurat într-o anexă a gospodăriei părinţilor săi. Familia spune că ar fi recurs la acest gest de frica unor pedepese pe care urma să le primească la şcoală. Dumitru Grecu a fost surprins de un paznic în timp ce încerca să fure un computer din şcoala în care învăţa. Cazul a fost discutat în Consiliul Profesoral, iar copilul s-a speriat atât de tare de repercusiuni, încât a recurs la acel gest necugetat; 25 iulie. În comuna Beuca, Teleorman, un copil de 13 ani a fost găsit spânzurat în casa părinţilor. Poliţiştii spun că băiatul ar fi clacat psihic din cauza bătăilor repetate pe care le primea de la tatăl său. Vecinii povestesc că o dată i-ar fi rupt piciorul. Din 2006 până în 2008, copilul a fost în grija statului, iar reintegrarea sa în familie era urmărită de asistenţi sociali. Aceştia au spus că nu s-a plâns niciodată că ar avea probleme.

STATISTICĂ

Tinerii, victimele depresiilor

  • 6% dintre adolescenţi sunt afectaţi de depresii. Specialiştii spun că la primele simptome, părinţii trebuie să ia atitudine, altfel starea lor se poate agrava; 
  • 5% dintre tineri au avut o tentativă de sinucidere, iar printre motive se numără certurile cu părinţii, problemele la şcoală, eşecurile în relaţiile de dragoste sau consumul de droguri; 
  • 13 cazuri la 100.000 de locuitori este rata sinuciderii tinerilor din ţara noastră, potrivit unui studiu;
  • 80% dintre metodele de sinucidere sunt prin spânzurătoare, iar restul se intoxică sau se îneacă.

"Imediat după divorţ, părinţii trebuie să-l facă pe copil să simtă că nu se schimbă foarte mult situaţia, că va avea în continuare şi mamă şi tată“ LAURA MELNICIUC, psiholog

Ne puteți urmări și pe Google News