Copiii, cerşetori cu normă întreagă

Copiii, cerşetori cu normă întreagă

Cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă, datele furnizate de organizaţia Salvaţi Copiii au arătat că situaţia minorilor care cerşesc în România şi au parte de rele tratamente din partea adulţilor rămâne îngrijorătoare.

Estimările organizaţiei au fost făcute în trei mari oraşe din ţară, Bucureşti, Braşov şi Constanţa, şi au evidenţiat că numai pe străzile Capitalei "lucrează" aproximativ 1.270, cei mai mulţi dintre ei cerşind cel puţin opt ore pe zi pentru a-şi ajuta familiile.

"Cerşetoria este una dintre cele mai severe forme de exploatare a minorilor, indiferent de care ar fi motivaţia prezentată de părinţi", se precizează în raportul organizaţiei nonguvernamentale. Tot aici, se subliniază faptul că, oferind bani copiilor care cerşesc, nu rezolvă problemele cu care se confruntă familiile lor, iar încurajarea cerşetoriei îi va motiva pe părinţi să menţină această formă de supravieţuire.

Exploataţi şi neglijaţi Potrivit aceleiaşi surse, mai mult de două treimi dintre copiii cerşetori abandonează şcoala înainte de împlinirea vârstei de 11 ani, iar 34% dintre ei sunt analfabeţi. Mulţi dintre copiii care practică cerşetoria suferă de boli de piele, TBC şi hepatită.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce la începutul anilor '90 numărul copiilor străzii a explodat, acum situaţia s-a îmbunătăţit considerabil. Totuşi, după cum a declarat pentru AFP Leonard Andreescu, din partea ONG-ului, "încă există părinţi care văd în exploatarea copiilor o adevărată sursă de venit".

Obiectivele campaniei lansate astăzi de organizaţia "Salvaţi Copiii", "Implică-te în combaterea cerşetoriei", sunt de a oferi informaţii cu privire la cauzele reale şi consecinţele exploatării copiilor care cerşesc, dar şi de a-i îndemna pe români să se implice activ în protecţia acestora.