Evenimentul Zilei > Actualitate > Copiii celui de-al TREILEA Război Mondial
Copiii celui de-al TREILEA Război Mondial

Copiii celui de-al TREILEA Război Mondial

Unul din opt copii s-a născut în zone de conflict în 2015, numărul copiilor din această categorie sporind cu peste 125.000 față de anul anterior, până la 16,6 milioane, a anunțat miercuri Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Războaiele interne au expus populația civilă unor riscuri imense în țări ca Siria, Republica Centrafricană sau Sudanul de Sud, conform agenției specializate a ONU.

Copiii născuți în zone de conflict pot avea o evoluție emoțională și cognitivă problematică, iar probabilitatea ca ei să moară înainte de a împlini vârsta de 5 ani este mai mare decât în cazul copiilor născuți în alte părți, adaugă UNICEF.

De asemenea, ei pot suferi traume dacă sunt rezultatul unor violuri comise în conflicte, susține Debra DeLaet, profesor de științe politice la Universitatea Drake din Des Moines (statul american Iowa). "Există cazuri de astfel de femei care au încercat să-și ucidă copilul la naștere", explică experta americană.

Estimarea UNICEF pentru anul viitor este o creștere până la 16,7 milioane a numărului de copii născuți în zone de conflict, la nivel mondial.