Înconjurat de patru rafinării, dintre care trei sunt funcţionale, Ploieştiul rămâne unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară.
Efectele acestei poluări sunt resimţite mai ales de copii, care fac alergii şi suferă de boli ale aparatului respirator. Sfatul medicului Tot mai mulţi copii ajung la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti acuzând dureri de cap, tuse convulsivă şi alte simptome specifice alergiilor. Potrivit medicilor specialişti, unul din patru copii suferă de diverse forme de alergii. „Printre cauzele apariţiei unor afecţiuni precum astmul bronşic, rinita, sinuzita se numără poluarea, infecţiile din organism şi regimul alimentar. Cei mai expuşi sunt copiii din mediul urban şi din zonele puternic industrializate. Tratamentul alergiilor durează între şase luni şi un an de zile, iar în cazul netratării lor devin cronice“, susţine medicul specialist alergolog Cristina Buzăţoiu, din cadrul Spitalului de Pediatrie Ploieşti.
Acesta atrage atenţia părinţilor că ei sunt primii care trebuie să ia măsuri. Dacă un copil devine palid, se plânge de dureri de cap sau de insuficienţă respiratorie, părinţii trebuie să consulte de urgenţă un medic. „Uitaţi-vă pe stradă sau în autobuz să vedeţi cum arată copiii noştri din cauza aerului pe care îl respirăm. Ieşirile la munte sau curele din saline tratează şi previn alergiile“, spune medicul Buzăţoiu. Traficul intens dăunează grav sănătăţii Potrivit conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova, aerul din Ploieşti este poluat atât de agenţii economici, cât şi de traficul intens. „Când ieşim de la ore, aerul este irespirabil, mai ales când e cald. Ajungem acasă cu dureri de cap“, se plânge Sorin Nuţă, elev al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“, situat în centrul Ploieştiului.
Potrivit medicilor, monoxidul de carbon emanat de trafic poate determina apariţia astmului bronşic şi a inflamaţiilor căilor respiratorii. Statisticile Administraţiei Domeniului Public şi Privat (ADPP), din cadrul Primăriei Ploieşti, arată că municipiul dispune de o suprafaţă de 170.000 de metri pătraţi de spaţiu verde. Un calcul simplu ne arată că fiecăruia dintre cei 250.000 de locuitori îi revin 6,8 metri pătraţi de verdeaţă, faţă de 26 de metri pătraţi, cât prevăd normele Uniunii Europene. SĂNĂTATE Bicicleta e soluţia În urma unei monitorizări efectuate de specialişitii APM pe Bulevardul Castanilor, una dintre cele mai circulate artere din Ploieşti, s-a constatat că dioxidul de azot, monoxidul de carbon şi dioxidul de sulf au înregistrat valori de cinci ori mai mari într-o zi cu trafic faţă de weekend, când circulaţia maşinilor este restricţionată în sezonul cald.
„Pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, ploieştenii ar trebui să încerce să-şi schimbe obiceiurile de transport, orientându-se spre folosirea bicicletei şi a transportului în comun. Autorităţile publice ar trebui să aloce mai mult spaţiu traficului nemotorizat şi să regândească balanţa dintre spaţiul ocupat de maşini şi spaţiul verde“, propune Camelia Steliean, directorul APM Prahova.