Copii răniți din Gaza, aflați în stare gravă, vor fi aduși în România și tratați la spitale din București. Este vorba de o misiune umanitară, coordonată la nivelul Uniunii Europene.
Transportul copiilor răniți din Palestina va fi organizat la începutul lunii viitoare, conform informațiilor care circulă în spațiul public. Este vorba despre 19 minori care au suferit diferite răni în conflictul din zona Fâșiei Gaza.
Copii palestinieni tratați la București
Din grupul copiilor răniți înPalestina, majoritatea, 16 provin din Cisiordania. Restul de trei sunt din Gaza. Ei vor fi aduși la București în cadrul unei operațiuni de ajutor organizată de Uniunea Europeană. Micuții pacienți vor fi internați la spitalele Marie Curie și Grigore Alexandrescu.
În prezent, acești copii, care sunt în stare gravă sunt internați în unitățile medicale din Palestina și Gaza. Transportul va fi organizat în funcție de evoluția stării de sănătate a acestora, cu avioane militare.
Este posibil ca transportul să fie organizat și mai devreme, în cazul în care situația se schimbă, în Palestina.
UE cere oprirea războiului din Gaza
Uniunea Europeană a cerut miercuri Israelului să „înceteze imediat” operaţiunea militară de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza. Aici sunt refugiați numeroși copii și adulți civili palestinieni. În caz contrar, dacă va continua conflictul, au avertizat oficialii de la Bruxelles, relația cu blocul comunitar va avea de suferit.
„Uniunea Europeană îndeamnă Israelul să-şi înceteze imediat operaţiunea militară de la Rafah”, a cărei continuare „ar pune în mod inevitabil la încercare relaţia UE cu Israelul”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat într-un comunicat.
UE solicită Israelului „să se abţină de la agravarea în continuare a situaţiei umanitare deja dezastruoase din Gaza”. Se dorește redeschiderea punctului de trecere al frontierei de la Rafah. Peste un milion de civili, adulți și copii, care s-au refugiat la Rafah au primit ordin să se evacueze în zone mai sigure.
Copii și adulți au de suferit în conflict
Armata israeliană a intrat în Rafah cu tancuri pe 7 mai. De atunci, punctul de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Egipt a rămas închis. Prin acest pucnt trec majoritatea convoaielor cu ajutoare destinate populației palestiniene afectate de război.
În cea de-a opta lună a războiului se estimează că 35.173 de persoane au murit în Fâşia Gaza. Majoritatea au fost civili, copii și adulți, conform datelor furnizate de oficialii Hamas.
Atacul de la 7 octombrie al comandourilor Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, adulți și copii, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene.