Evenimentul Zilei > International > Plan de atac terorist la grădiniță: Copii otrăviți cu înghețată cu stricnină și auto-detonare printre micuți
Plan de atac terorist la grădiniță: Copii otrăviți cu înghețată cu stricnină și auto-detonare printre micuți

Plan de atac terorist la grădiniță: Copii otrăviți cu înghețată cu stricnină și auto-detonare printre micuți

În aprilie anul acesta, doi jihadiști adolescenți au încercat să arunce în aer un templu hindus din orașul Essen, în timpul unei ceremonii de cununie.

 Procesul împotriva celor doi, care a început zilele trecute în Germania, scoate la lumină dovezi incredibile despre gradul de radicalizare și fanatism la care ajung tinerii musulmani din Occident. Ca și faptul că nimic nu este prea îngrozitor pentru ei.

Potrivit audierilor din proces, Mohammed O. (17 ani), unul dintre autorii atacului de la Essen, în care au fost rănite patru persoane, plănuia să vândă înghețată otrăvită la o grădiniță, înainte de a se arunca în aer în mijlocul copiilor.

El îl cunoscuse pe cel de-al doilea atacator, Yussuf T. (tot de 17 ani), pe WhatsApp. Cei doi tineri simpatizanți ISIS au construit dispozitivele explozive detonate la templul hindus, folosind materiale cumpărate online de pe site-ul Amazon.

„E voie să ucizi copii?”

Arestați după atac și închiși în celule separate, cei doi au continuat să corespondeze pe teme religioase și să plănuiască noi atentate. Scrisorile, interceptate de gardieni, au fost prezentate în proces. Astfel, Mohammed i-a scris lui Yussuf, pe care îl considera mentorul său, o scrisoare în care îl întreba: „Este voie să ucizi copii?”

Scrisoarea continua astfel: „Lucrez ca vânzător de înghețată cu camioneta mea și am mulți copii drept clienți. Pot, în conformitate cu Legea Sharia, să folosesc arsenic, warfarină sau, și mai bine, stricnină, ca să omor copii?”

Pe parcursul scrisorii, care se întinde pe două pagini A4, Mohammed îl mai întreabă pe Yussuf: „Pot să fac și ‘Istis hadi Amalyia’ (sinucidere religioasă) în interiorul grădiniței?”

„Dar să violezi fetițele?”

Alte nelămuriri doctrinare pe care Mohammed O. voia să le clarifice erau dacă Sharia îi permite să intre cu camioneta în grădiniță și dacă „este permis să violezi fetițele dușmanilor Profetului Mahomed”.

De asemenea, Mohammed îi cerea insistent lui Yussuf să-i facă rost de un telefon mobil pentru a pune la cale noul atac. În cadrul procesului din Essen, anchetatorii au declarat că în telefonul lui Yussuf au fost găsite numere ale unei întregi rețele de simpatizanți ISIS.

Depresie de detenție

Avocatul lui Yussuf, pe nume Burckhard Barri, a afirmat în fața instanței: „Clientul meu a suferit o depresie în perioada de detenție de dinainte de proces și a renunțat la salafism. Nu mai vrea să aibă deloc de-a face cu asta și de aceea va face mărturisiri complete în fața instanței”. Frank Richter, șeful poliției din Essen, a declarat la rândul său că atacul de la templul hindus, proprietate a cultului sikh, a fost „un act de teroare islamist motivat religios” și că ambii adolescenți aveau legături cu grupările islamiste din regiune.