Evenimentul Zilei > Actualitate > Copaci plantaţi ilegal de Primăria Timişoara
Copaci plantaţi ilegal de Primăria Timişoara

Copaci plantaţi ilegal de Primăria Timişoara

Primăria Timişoara a plantat ilegal o perdea de copaci în jurul unei staţii de monitorizare a calităţii aerului din oraş, pentru a reduce valorile poluării înregistrate de aceasta.

În timp ce atmosfera în Timişoara e sufocantă din cauza prafului, iar numărul alergiilor atopice (generate, spun specialiştii, de poluarea debordantă) a crescut alarmant în ultimii ani, edilii au găsit soluţia de a “da bine" în faţa monitorilor europeni. 
Ameninţări europene
Comisia Europeană ameninţă România cu amenzi de sute de mii de euro pe zi din cauza încălcării normelor de poluare asumate de ţara noastră prin Tratatul de aderare şi solicită reducerea acestor valori în perioada imediat următoare.
La finalul lunii martie, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement pentru cinci zone din România, din cauza poluării atmosferice cauzate de pulberile în suspensie (praf). Una dintre aceste zone este Timişoara.
Soluţie românească
Cum edilii aveau la dispoziţie 60 de zile de la data declanşării procedurii pentru a veni cu soluţii concrete la poluarea cu praf, zilele acestea au pus în practică o idee cel puţin “genială": de jur împrejurul uneia dintre cele mai poluate staţii de monitorizare a calităţii aerului au plantat copaci ornamentali înrudiţi cu tuia. Autorităţile de mediu afirmă că, din cauza arborilor, datele obţinute de acestă staţie nu vor mai indica adevăratele valori ale poluării atmosferice, ci unele mai reduse. 
 
“Poate că acum copacii respectivi sunt mai mici, dar vor creşte şi vor influenţa sistemul de prelevare a probelor de aer. Primăria nu trebuia să planteze aceşti copaci. Conform prevederilor legale actuale, trebuiau să ne anunţe în prealabil intenţia lor şi, cu certitudine, nu ar fi primit aprobare", a declarat Doina Marin, director adjunct al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.
Reacţia Gărzii de Mediu
Poze cu pâlcul de copaci care înconjoară staţia de monitorizare a aerului din Calea Şagului au fost trimise la Ministerul Mediului, iar reprezentanţii Gărzii de Mediu au luat şi ei act de cele întâmplate.
"Primăria a contestat anul trecut funcţionarea acestor staţii de monitorizare a aerului (n.r. afirmând că ar indica o poluare mai mare decât în realitate). Din fericire pentru unii şi din păcate pentru alţii, aceste staţii arată realitatea. Oricine vede acei copaci îşi dă seama că au fost plantaţi cu scopul de a nu lăsa aparatul respectiv să înregistreze depăşirile de praf din aer", susţine Marian Eperieş, prim comisar la Comisariatul Judeţean Timiş al Gărzii Naţionale de Mediu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: