Șoferii care achiziționează mașini din țări unde se conduce pe partea dreaptă trebuie să facă conversia volanului. Schimbarea postului de conducere se face doar în anumite locuri, iar prețul nu este deloc mic.
Conversia volanului este o procedură pe românii trebuie să o facă dacă își cumpără mașini din țări unde se conduce pe partea dreaptă. Conducerea unui autoturism cu volanul pe partea dreaptă nu mai este acceptat în România, iar Registrul Auto Român(RAR) a dezvăluit unde se face această schimbare, care este prețul ei și care sunt actele necesare.
Potrivit informațiilor RAR, schimbarea volanului de pe partea dreaptă pe partea stângă trebuie efectuată obligată la un atelier autorizat acreditat pentru a lucra cu sisteme de frânare, direcție, rulare, electrice sau cu elemente de caroserie/rezistență. Șoferii pot afla adresele pe site-ul Registului Auto la secțiunea Certificare Sisteme.
Mai mult, Registrul Auto Român percepe un tarif de 1.742,10 lei pentru omologarea unui autoturism înmatriculat în România, după modificarea postului de conducere. Cu toate astea, costurile pot varia în funcție de modelul mașinii. Operațiunea de conversie a mașinii cu volan pe dreapta poate fi făcută în cel mult 7 zile.
Informații pentru cei cu mașini cu volanul pe dreapta
Pentru autovehiculele destinate circulației pe partea stângă a carosabilului, pentru care se solicită eliberarea Cărții de indetitate (CIV) în vederea înmatriculării în România, e necesară echiparea cu faruri destinate circulației pe partea dreaptă. Nu sunt permise măsurile temporare, potrivit RTV.
Șoferii trebuie să înlocuiască mai multe piese la o mașină cu volanul pe dreapta:
planșa de bord pedalele oglinzile laterale fețele de ușă cu comenzile pentru geamuri și oglinzi instalația electrică farurile ștergătoarele caseta de direcție
Amintim că în 2018, Ministrul Transporturilor a semnat modificarea regulilor de omologare în România a mașinilor cu volan pe partea dreaptă. „Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile de curățenie stradală, precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată întrun alt stat membru al UE.” Mai mult, șoferii care nu respectă legea riscă amenzi usturătoare.