Controverse la Bruxelles unde Comisia Europeană a propus prelungiarea autorizației pentru folosirea unui erbicid „posibil cancerigen”. Este vorba despre glifosat, substanță folosită pe scară largă în agricultură. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului l-a plasat în categoria „agenților probabili cancerigeni”. Pe de altă parte, oficialii UE se apără spunând că nu există dovezi științifice care să confirme, la acest moment, toxicitatea produsului.
Controverse la Bruxelles pe tema prelungirii autorizației de folosire, în agricultură a unui erbicid „posibil cancerigen”. Este vorba de produsele pe bază de glifosat, folosite pe scară largă în agricultură, la nivel mondial. Substanța a fost pusă de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului pe lista „agenților probabili cancerigeni”. Agenția este o structură în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)care și-a însușit poziția.
Comisia Europeană a propus, pe 20 septembrie reînnoirea autorizației pentru folosirea acestui erbicid, pe bază de glifosat pentru 10 ani. Astfel, marii producători de erbicide o vor putea produce și comercializa, fără probleme până în 2033.
De altfel, pe 13 octombrie, reprezentanții UE vor aproba regulamentul definitiv privind substanțelor chimice care pot fi utilizate în agricultură. Or, introducerea glifosatului pe lista produselor chmice agreate este privită, de unii, drept o concesie făcută marilor firme din industria chimică.
Cei care susțin interzicerea glifosatului spun că oficialii de la Bruxelles au ales multinaționalele și au sacrificat sănătatea publică.
Controverse la Bruxelles pe tema folosirii glifosatului
Chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pus glifosatul pe lista substanțelor cu potențial cancerigen, Uniunea Europeană susține că nu este ceva dovedit. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a contestat poziția OMS cu privire la potențialul pericol de cancer.
EFSA a emis anul trecut, în iulie, un aviz pzoitiv pentru folosirea glifosatului în agricultură. Conform documentului, nu au fost idenfiticate „domenii critice de îngrijorare” pentru sănătatea umană, animală și a mediului care decurg din utilizarea glifosatului în agricultură. Dar, pe de altă parte, a recunoscut că cercetările nu sunt complete. EFSA a admis că a identificat mai multe lacune în datele care i-au fost puse la dispoziție. Mai mult, a confirmat că sunt dovezi care leagă utilizarea erbicidului de neurotoxicitate, deteriorarea microbiomului și deteriorarea biodiversității.
Această atitudine i-a făcut pe reprezentanții Organizației Pesticide Action Network (PAN) Europe să descrie poziția EFSA drept „penibilă”. Aceștia i-au scris șefului agenției, Bernhard Url, arătând că concluziile sale încalcă regulile UE. Aceasta deoarece presupune riscuri „bine stabilite.
Petiție pentru interzicerea substanței
Controverse la Bruxelles pe tema folosiri glifosatului în agricultură. Solicitarea de prelungire a licenței pentru folosirea acestui erbicid pe bază de glifosat, a relatat Politico, a venit din partea unui grup de companii cunoscute sub numele de Glyphosate Renewal Group. Acest grup reunește marii producători în domeniul pesticidelor precum Bayer, Syngenta și Nufarm. Coaliția a cerut autorizația pentru 15 ani, dar un oficial al Comisiei a precizat că s-a optat pentru o prelungire de zece ani.
„Dacă în următorii 10 ani apar dovezi care pun sub semnul întrebării concluziile EFSA, Comisia poate reevalua aprobarea”, a spus sursa.
Împotriva folosirii acestei substanțe a fost demarată o petiție cu titulatura „Interzicerea glifosatului și protecția oamenilor și a mediului de pesticide toxice”. Documentul a colectat colectat 1.070.865 de declarații de susținerea și a fost depus la Comisie, pe 6 octombrie 2017.
Ca răspuns, Comisia a concluzionat că nu există niciun temei științific sau juridic care să justifice interzicerea glifosatului. Drept urmare a anunțat că nu va iniția nici o propunere legislativă în acest sens.