Evenimentul Zilei > International > Cel mai CONTROVERSAT DEZERTOR din istoria SUA a MURIT
Cel mai CONTROVERSAT DEZERTOR din istoria SUA a MURIT

Cel mai CONTROVERSAT DEZERTOR din istoria SUA a MURIT

Charles Robert Jenkins, celebrul sergent din Statele Unite ale Americii care a dezertat în 1965 și s-a stabilit în Coreea de Nord, a murit la 77 de ani în Japonia.

El este și în prezent sigurul soldat american care a trăit să povestească în mai multe cărți despre viața sub regimul comunist din această țară, iar viața lui a fost o adevărată dramă. 

Jenkins a fost obligat, timp de opt ani, să memoreze toată idelologia nord-coreeană. Americanul a fost ţinut în Coreea de Nord timp de aproape 40 de ani, unde s-a căsătorit cu o femeie japoneză, care fusese răpită de Phenian. Ambii au fost în cele din urmă eliberaţi şi au locuit de atunci în Japonia. „Nu ai cum să le zici nu nord-coreenilor. Un sigurul lucru rău și îți sapi singur groapa în care vei fi îngropat”, spunea Jenkins Curții Marțiale conform Dw.com. 

Charles Robert Jenkins era sergent de armată şi patrula în zona demilitarizată dintre cele două Corei când a dezertat, după ce a băut într-un bar zece beri. El a afirmat că a dorit să evite continuarea îndatoririlor militare şi posibilitatea de a fi trimis în Vietnam.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.