Evenimentul Zilei > Justitie > Control în toate penitenciarele!
Control în toate penitenciarele!

Control în toate penitenciarele!

Președinția vrea să verifice în ce condiții stau în penitenciare cei 32.000 de condamnați.

Chiar dacă nu l-a grațiat pe Gigi Becali, președintele Traian Băsescu a ales, totuși, să plece urechea la reclamațiile patronului de la Steaua, cum că ar fi un regim de tortură după gratii și a cerut un control amănunțit în toate penitenciarele din țară.

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, a explicat că verificările au rolul de a se stabili dacă se fac sau nu abuzuri. „Președintele României întreprinde, în conformitate cu prerogativele constituționale ale funcției, demersurile necesare pentru a afla care sunt condițiile de detenție din penitenciarele României și dacă acestea respectă legislația în vigoare”, a declarat Oprea. Reamintim că latifundiarul din Pipera este încarcerat pentru 3 ani și jumătate, fiind condamnat în dosarele „Sechestrării hoților care i-au furat mașina”, „Schimbului de terenuri” și a „Mitei date ca premiere”.

Reclamagiul, tratat special

Becali a stat într-o rezervă de lux la Penitenciarul din Jilava și acum este cazat într-o celulă cu condamnați cuminți la Poarta Alba. Cu toate acestea, avocații săi au spus că latifundiarul este „torţionat psihic”. Spre deosebire de el, condamnații obișnuiți se lovesc de un alt tip de regim. „Am fost cazat la Jilava într-o celulă de 20 de metri, unde aveam 17 colegi. Era insuportabil”, a declarat într-o plângere CEDO, Mircea Dumitrescu (61 de ani), condamnat pentru fraudă.

Printre „tovarăși”

Interlopul Nuțu Cămătaru, condamnat în 2014 la șase ani de închisoare, a fost una dintre puținele „vedete” de după gratii care a ales să stea într-o celulă la comun, și nu într-o rezervă.

Rezerva lui Victor

Generalul Victor Atanasie Stănculescu, condamnat definitiv, în 2008, la 15 ani de detenție pentru reprimarea Revoluției de la Timișoara din 1989, este încarcerat la Jilava, într- o rezervă în care, de multe ori, a stat singur.

Telefonistul Vîntu

Condamnat în 2012 la un an de pușcărie pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță, Sorin Ovidiu Vîntu a avut până și mobil în rezerva sa de la Jilva. Din penitenciar, a purtat peste 3.300 de discuții telefonice, potrivit procurorilor.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: