Contribuţiile individuale reţinute şi virate de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj vor fi calculate pe baza venitului brut realizat lunar de către asiguraţi, şi nu asupra salariului de bază lunar brut, procedură aplicată până în prezent.
Venitul brut realizat lunar din care se va reţine un procent de 0,5% poate fi constituit din salariul de bază lunar brut, la care se adaugă, după caz, indemnizaţia de conducere, salariul de merit, sporurile, adaosurile, indemnizaţiile pentru concedii, sumele rezultate prin plata cu ora, gărzi.
Nu se includ în baza de calcul sumele reprezentând prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale, diurne sau drepturi de autor. Acum, un angajat cu un salariu brut de 1.000 de lei plăteşte în contul asigurării de şomaj 60 de lei de-a lungul unui an.
În viitor, dacă acesta nu are sporuri, dar primeşte şi cel de al 13-lea salariu şi prime în valoare de 500 de lei, va achita 67,5 lei în acest cont. Cei „arşi“ de această prevedere vor fi angajaţii care beneficiază de sporuri importante ce compensează condiţiile de muncă şi riscurile la care se expun. Din buzunarele lor statul va scoate mulţi bani.