Evenimentul Zilei > Economie > Contre pe tema Pilonului 2 de pensii. Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii: „Pilonul 2 este singura șansă de a garanta oamenilor că banii pe care îi depun acolo nu îi pierd”
Contre pe tema Pilonului 2 de pensii. Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii: „Pilonul 2 este singura șansă de a garanta oamenilor că banii pe care îi depun acolo nu îi pierd”

Contre pe tema Pilonului 2 de pensii. Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii: „Pilonul 2 este singura șansă de a garanta oamenilor că banii pe care îi depun acolo nu îi pierd”

Fostul ministru al Muncii și actualmente președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European, Dragoș Pâslaru, a vorbit despre dificultatea coaliției de guvernare de a ajunge la o opinie comună privitoare la fondurile din Pilonul II de pensii. Pâslaru a vorbit și despre importanța gestionării eficiente a banilor publici de statul român, devenită deja un ideal greu de atins pentru oficialii care ne conduc.

Fostul ministru al Muncii și Solidarității Sociale, Dragoș Pâslaru, atrage atenția asupra conflictelor din sânul coaliției de guvernare, asta în timp ce românii se confruntă cu tot mai multe scumpiri și temeri legate de un viitor tot mai incert. De altfel, Pâslaru este un beneficiar al fondurilor venite de la UE prin intermediul PNRR, grație unei firme de consultanță pe care a creat-o. Printre membrii fondatori se numără și Florin Cîțu.

Dragoș Pâslaru, despre Pilonul II de pensii și importanța titlurilor de stat

„Pentru cei care ne urmăresc contează mai puţin dacă este de vină ANRE, ministerul Energiei, prim-ministrul sau UE. Contează coerența actului guvernamental. Şi noi vedem cum se insultă cele două partide: PNL şi PSD. Realitatea este că acum avem nişte tensiuni fățise şi discutăm de perspectiva omului de rând care se uită şi aşteaptă de la Guvern să gestioneze statul într-un mod coerent. Fondurile de pensii Pilonul II au prin lege obligația să investească 60% în titluri de stat.

Titlurile de stat reflectă performanța statului. Dacă statul are nişte echilibre macroeconomice, merge bine şi e administrat eficient, titlurile de stat sunt căutate. Dacă statul are politici cu oameni care se ceartă între portofolii şi neclaritate cu ce urmează, atunci titlurile de stat sunt mai puţin valorizate. Prin urmare, nu este vorba de ineficiența administratorilor de fond, ci de activele pe care aceştia le au în portofoliu”, a transmis fostul ministru al Muncii.

Banii nu au dispărut, doar că sunt mai puțini, spune Dragoș Pâslaru

Fostul ministrul al Muncii a reiterat că titlurile de stat sunt influențate de politicile monetare adoptate de băncile naționale, astfel că o creștere a celor dintâi este posibilă doar dacă Guvernul decide să adopte politici care să stimuleze valoarea lor pe piață.

„Titlurile de stat de la începutul anului până acum au scăzut puternic, iar în ultimele săptămâni au început să se redreseze, tocmai că am venit cu perspectivele de noi infuzii, iar BNR a venit cu măsurile de politică monetară. Deci banii nu au dispărut. Fondurile de pensii au titluri de stat la ele în cămara.

Valoarea acestor titluri este dată de piaţă. Dacă Guvernul adoptă politici bune titlurile cresc şi banii oamenilor cresc sau reapar. Deci nu discutăm de bani pierduți faţă de suma pe care ei au cotizat-o, ci de o diminuare a câștigurilor pe care aceștia le-au obținut”, a mai remarcat Dragoș Pâslaru.

Pilonul II de pensii, singura șansă a românilor privind securizarea fondurilor

Președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul European a explicat că intervenția statului nu ar fi egală cu o naționalizare a Pilonului II și nici nu ar însemna o pierdere pentru români, ci dimpotrivă, însă admite dificultăți în ce privește Pilonul I.

„Nu se pune problema de naționalizare a Pilonului II de pensii, pentru că, având în vedere recensământul, populaţia este în scădere şi va fi o presiune din ce în ce mai mare pe Pilonul I, care presupune că trebuie să dea bani azi din ce în ce mai mulţi pensionari din nişte contribuții care sunt insuficiente.

Pilonul II este singura șansă de a garanta oamenilor că banii pe care îi depun acolo nu îi pierd. Prin lege, cotizația la Pilonul II este garantată, deci nu au cum vreodată să ia mai puţini bani decât cei pe care i-au pus”, a mai transmis Dragoș Pâslaru, conform Antena 3.

Ce spunea ieri ministrul Muncii, Marius Budăi

Actualul ministru al Muncii a explicat că există un deficit al pensiilor în 2022, egal cu banii virați în Pilonul II. Totuși, spunea Marius Budăi,  Pilonul I nu va fi afectat.

„Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II. Aşa s-a întâmplat anul acesta. ASF-ul trebuie să vină cu soluțiile necesare.

Noi nu suntem afectaţi în Pilonul I de virarea contribuţiei în Pilonul II. Deci pensia noastră nu este diminuată de transferul din Pilonul II. Acum că s-au diminuat sumele de bani, vom veni cu soluţii”, a spus ministrul Marius Budăi, conform Antena 3.