Prelungirea stării de alertă nu trebuie tratată politic, susține Ludovic Orban.

„Încă există răspândire în comunitate a virusului. Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă”, a mai spus premierul.

„Eu nu cred că această problemă trebuie tratată politic. Propunerea formulată de președintele României, susținută de Guvernul pe care îl conduc, este o propunere care are la bază o analiză care este făcută de specialiști. E nevoie de starea de alertă pentru a putea menține măsurile de protejare a sănătății și vieții cetățenilor.

Fără stare de alertă nu avem dreptul de a impune niciuna dintre regulile impuse pe perioada stării de urgență și de alertă. Încă există răspândire în comunitate a virusului.

Intercațiunile între oameni au crescut exponențial, ca urmare a măsurilor de relaxare. Din acest motiv avem nevoie de baza legală, pentru a putea impune respectarea tuturor regulilor instituite”, a declarat premierul Ludovic Orban.

El a apreciat că a pune punct stării de alertă înseamnă de fapt punerea în pericol a sănătății cetățenilor României, pentru că nu s-ar mai putea frâna răspândirea virusului în comunitate.

„Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă. Este fundamentală menținerea stării de alertă”, a spus premierul, potrivit Antena3.

PSD, ALDE și Pro România au declarat că vor vota în Parlament împotriva prelungirii stării de urgență. PSD spune, într-un mesaj postat pe o pagină de socializare, că prelungirea stării de alertă pune pe butuci mii de firme şi produce sute de mii de şomeri, anunţând că nu va vota „în orb” această măsură.

„Prelungirea stării de alertă pune definitiv pe butuci mii de firme şi produce sute de mii de şomeri, dar, în loc de planul relansării economice, Orban face turul berilor pe la terase!

Antreprenorii sunt disperaţi după ce Orban şi Iohannis le-au servit clasica lecţie liberală „una bem, alta fumăm”. Guvernul s-a bătut cu pumnul în piept că din 15 iunie reporneşte zonele cele mai chinuite ale economiei, turism şi HORECA, preşedintele le-a spus ieri, rânjind, Nicht. Nu măsuri de susţinere fiscală, Nu credite bancare, da #restricţii în continuare”, transmite PSD.

În această situație, Secretarul de Stat Raed Arafat a fost trimis, miercuri, împreună cu medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, dar și despre soluții alternative. Întâlnirea a fost confirmată la Realitatea Plus de către deputatul PSD Valeriu Steriu. Numai că negocierile ar fi eșuat.

În cazul că prelungirea stării de alertă nu va fi votată în Parlament, ultima zi de restricţii va fi 21 iunie, iar în aceste condiții, măsurile de distanţare socială pe stradă sau în restaurant, nu vor mai fi obligatorii.