“Scrisoarea trimisă la 9 martie de 47 de senatori republicani Republicii islamice Iran, special concepută pentru a submina (autoritatea) unui preşedinte în exerciţiu, la mijlocul negocierilor internaţionale sensibile, este nedemnă de o instituţie pe care o respect”, a spus Joe Biden într-un comunicat.

Într-o scrisoare deschisă adresată luni “liderilor Republicii islamice Iran”, 47 din cei 54 de senatori republicani i-au avertizat pe iranieni că Congresul dispune, singur, de puterea de a ridica permanent sancţiunile americane, adoptate sub formă de legi în ultimii ani.

Implicit, ei îşi exprimă opoziţia faţă de un posibil acord politic între Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi Iran, după trei săptămâni de negocieri care se apropie de termenul limită privind programul nuclear al Teheranului.

“Această scrisoare, sub pretextul că oferă o lecţie constituţională, nu ţine cont de două secole de tradiţie şi ameninţă să submineze capacitatea oricărui viitor preşedinte american, indiferent că este democrat sau republican, de a negocia cu alte ţări în numele SUA”, a mai spus Joe Biden.

De la Teheran, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat ieri că avertismentul trimis Iranului de senatori republicani, foarte sceptici în ce priveşte negocierile privind programul nuclear al Teheranului, "nu are valoare juridică", scrie AFP.

"Considerăm că această scrisoare este fără nicio valoare juridică şi constituie propagandă", a declarat Mohammad Javad Zarif, conform presei iraniene.

"Senatorii trebuie să ştie că, potrivit dreptului internaţional, Congresul nu va putea să modifice conţinutul acordului, iar orice acţiune a Congresului cu scopul de a împiedica aplicarea unui eventual acord va fi o încălcare a angajamentelor internaţionale ale guvernului" american, a adăugat Zarif.

"Lumea nu se rezumă la America. Relaţiile internaţionale sunt reglementate conform legilor internaţionale, angajamentelor şi datoriilor guvernelor, şi nu potrivit legilor americane", a mai spus şeful diplomaţiei iraniene.

Republicanii şi mai mulţi democraţi sunt făţiş ostili acordului care se conturează între Teheran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), prin care Iranul ar garanta dimensiunea exclusiv civilă şi paşnică a programului său nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor care îi sufocă economia.

Cu trei săptămâni înainte de termenul teoretic pentru o reglementare politică, ei au adresat luni o scrisoare deschisă "liderilor Republicii Islamice a Iranului". Ignorându-l pe preşedintele american, ei i-au avertizat pe iranieni că numai Congresul dispune de prerogative pentru a ridica definitiv sancţiunile economice americane contra Iranului, adoptate sub formă de legi în ultimii ani. Negocierile urmează să fie reluate pe 15 martie la Lausanne, după o sesiune la Montreux (Elveţia) săptămâna trecută.

Te-ar putea interesa și: